Три седмици преди инцидента автобусът, който изгоря на магистрала "Струма" в катастрофа, която причини смъртта на 45 души, бил на технически преглед. Допълнително преди всяко пътуване минавал през сервиз.

Това твърди пред БНТ собственикът на фирмата "Беса Транс", чието е превозното средство. Беким Хаджиу проговаря публично за първи път след страшния инцидент.

За автобуса той обяснява, че е произведен през 2007 година, но той го е купил преди около три години. По думите на Беким Хаджиу до момента не е имало никакъв технически проблем с автобуса.

"Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса и много пъти си казвах това", казва той и добавя, че все още не може да осъзнае случилото се.

Беким Хаджиу и неговото семейство често се включвали в екскурзиите, които фирмата му организира. Така било и този път.

"Аз пътувах с моята фамилия", допълва той.

Този път от Република Северна Македония потеглили четири автобуса. На връщане от Турция собственикът на фирмата и неговата съпруга пътували в автобуса, който се движел първи. Децата им били в един от другите. На границата, на излизане от България, Беким Хаджиу разбрал, че едно от превозните средства е катастрофирало.

"Казах им да ме пратят до мястото да видя с моите очи какво се е случило там", казва Беким Хаджиу.

Собственикът на фирмата взел такси и се върнал обратно. Останал на мястото на инцидента часове наред.

Той отказва да коментира версиите за катастрофата, защото все още разследването продължава. 

"Преди да тръгнем за Турция им правим сервиз, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо, ни казват веднага да го оправим."

Туби с нелегално внесено гориво не е имало в автобуса, казва той. Заради щателните проверки на българските граници изключва и варианта пътник да е вкарал лесно запалимо вещество.

"Има туби във всеки автобус, те са с вода, всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Строги контроли на влизане в България, багаж, шофьор - всичко - какво се носи", уточнява той