Президентът на Чехия Милош Земан назначи днес за премиер Петер Фиала, водач на десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври, предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Тържествената церемония беше предавана по телевизията.

Коалиция "Заедно" (оглавяваната от Фиала Гражданската демократическа партия, Християндемократичния съюз и партия "Традиция, Отговорност, Просперитет" /ТОП09/") заедно със съюза на Партия на пиратите и партия "Кметове и независими" спечелиха 108 от общо 200-та места в долната камара на чешкия парламент, осигурявайки си комфортно мнозинство, допълва БТА.

Назначението се забави понече от месец заради заболяване на Земан

Биография на Фиала

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 г. завършва Философския факултет на Университета "Томаш Масарик" в Бърно. Той е експерт по политически науки, история и чешки език, припомня БГНЕС.

Той е ректор на този университет от 2004 до 2011 г. От 2013 г. е член на долната камара на чешкия парламент. От 2014 г. оглавява Гражданската демократическа партия, чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус (на поста от 2003 до 2013 г.).

Женен е, има дъщеря и двама сина.

Резултати от парламентарните избори

Изборите за Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент се проведоха на 8 и 9 октомври. Коалицията на либералните партии "Заедно", част от която е и ГДП, получи най-голям брой гласове - 27,79%. Коалицията спечели 71 от 200-те места в долната камара на парламента.

Центристкото политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), водено от настоящия министър-председател Андрей Бабиш, получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение „Старости и Независими“, която формира новото правителство на републиката заедно със "Заедно", събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата.

Така бъдещият кабинет ще бъде подкрепен от 108 членове на долната камара.