Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията по конституционни въпроси в чешкия Сенат обяви президента Милош Земан за негоден да изпълнява задълженията си по здравословни причини, съобщи днес председателят на комисията Зденек Храба, цитиран от ДПА.

Мярката ще трябва да бъде одобрена от двете камари на парламента с обикновено мнозинство. След това правомощията на президента временно ще бъдат изпълнявани от премиера и председателите на двете камари на парламента, въпреки че Земан ще остане президент.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обаче призова да не се прибързва с предприемането на тази стъпка.

Не се очаква да бъде взето решение преди 8 ноември, когато новоизбраната Камара на депутатите, долната камара на парламента, се събира за първата си сесия.

Земан (77 г.) постъпи в интензивно отделение на Централната военна болница в Прага на 10 октомври. Има много малко официални данни за за медицинското му състояние.

Според болницата, в която бе приет Земан, той е лекуван от усложнения на едно от хроничните си заболявания. Състоянието му се смята за стабилно.

Председателят на Сената Милош Вистърчил цитира вчера съобщение, според което в момента Земан е негоден да изпълнява задълженията си и дългосрочната прогноза е много несигурна.

Постъпването на Земан в болница създаде политическа криза, тъй като възпрепятства процеса по сформиране на ново правителство.

Земан беше приет в болницата в деня след изборите, на които опозицията спечели ясно мнозинство от 108 от 200 депутатски места в Камарата на депутатите.

Чешката полиция започна разследване днес дали високопоставени съветници на президента Милош Земан са извършили престъпление, като не са информирали властите, че той е прекалено болен, за да работи, предаде Ройтерс.

Ръководителят на президентската канцелария Вратислав Минарж е подложен на натиск да подаде оставка от премиера Андрей Бабиш заради пазенето в тайна на състоянието на 77-годишния президент, откакто той беше приет в отделението за интензивно лечение. Според Вистърчил от болницата са информирали Минарж за състоянието на президента на 13 октомври, а от канцеларията не са оповестили информацията.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.