Комисията по конституционни въпроси в чешкия Сенат обяви президента Милош Земан за негоден да изпълнява задълженията си по здравословни причини, съобщи днес председателят на комисията Зденек Храба, цитиран от ДПА.

Мярката ще трябва да бъде одобрена от двете камари на парламента с обикновено мнозинство. След това правомощията на президента временно ще бъдат изпълнявани от премиера и председателите на двете камари на парламента, въпреки че Земан ще остане президент.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обаче призова да не се прибързва с предприемането на тази стъпка.

Не се очаква да бъде взето решение преди 8 ноември, когато новоизбраната Камара на депутатите, долната камара на парламента, се събира за първата си сесия.

Земан (77 г.) постъпи в интензивно отделение на Централната военна болница в Прага на 10 октомври. Има много малко официални данни за за медицинското му състояние.

Според болницата, в която бе приет Земан, той е лекуван от усложнения на едно от хроничните си заболявания. Състоянието му се смята за стабилно.

Председателят на Сената Милош Вистърчил цитира вчера съобщение, според което в момента Земан е негоден да изпълнява задълженията си и дългосрочната прогноза е много несигурна.

Постъпването на Земан в болница създаде политическа криза, тъй като възпрепятства процеса по сформиране на ново правителство.

Земан беше приет в болницата в деня след изборите, на които опозицията спечели ясно мнозинство от 108 от 200 депутатски места в Камарата на депутатите.

Чешката полиция започна разследване днес дали високопоставени съветници на президента Милош Земан са извършили престъпление, като не са информирали властите, че той е прекалено болен, за да работи, предаде Ройтерс.

Ръководителят на президентската канцелария Вратислав Минарж е подложен на натиск да подаде оставка от премиера Андрей Бабиш заради пазенето в тайна на състоянието на 77-годишния президент, откакто той беше приет в отделението за интензивно лечение. Според Вистърчил от болницата са информирали Минарж за състоянието на президента на 13 октомври, а от канцеларията не са оповестили информацията.

БТА