България е първа по смъртност в света, а управляващите си раздават медали и играят хоро. Това обяви Бойко Борисов по време на едно от традиционните си живи излъчвания във Фейсбук. Този път бившият премиер е на посещение във Велико Търново.

"Днес се раздават медали и се играе хоро. 200 души умрели, вечерта играят хоро", отбеляза Борисов.

Под въпросното "хоро" бившият министър-председател вероятно визира веселбата в предизборния щаб на президента Румен Радев след победата на балотажа на 21 ноември.

"Всичко съм вярвал, но когато си пръв по смъртност в света, или там имаше една държава в Африка, където канибализмът е разрешен, да дадеш медал, че си се справил с кризата – ето това е гьонсуратлък, кмете. Моргите пълни, коридорите пълни с чували".

Борисов посочи, че когато информацията за вируса е била оскъдна преди повече от година, държави като Италия и САЩ са били в тежко състояние, докато България е била пример за света.

В началото на изявлението си бившият премиер благодари на избирателите, които са подкрепили ГЕРБ и СДС, въпреки "условията на терор".

"Трябва да ви благодаря на вас и на всички наши избиратели, които в условията на терор участваха в тези избори. Дори в най-лошите ми представи за демокрация не включват, когато имаш ректор от СУ за кандидат-президент, два дни преди изборите полиция да влезе в университета. Явно ни казваха, че който посмее да гласува по убеждение за ГЕРБ, трябва да бъде брутално проверяван, наритан, привикин, арестуван и тормозен".

Той отбеляза, че ако от неговата партия бяха организирали избори с 30 процента избирателна активност, "това щеше да се нарича провал".

"Избирателна активност – над 70 процента от хората не са гласували. Ако ние провеждахме изборите, това щеше да се нарича провал. Разделете на другите партии гласовете и ще разберете, че тези които сега предлагат предложения, които десетилетия по-късно няма да могат да се поправят, те имат по 100 хиляди, 200 хиляди гласа. От 7 милиона".

Според него логичната управляваща коалиция е между ГЕРБ, СДС и ПП.

"Можеше да има много стабилно управление между ПП, Герб и СДС. Учуден съм да разбера как по-приемлив стана световният шампион по фалиране на банки – Гечев. На първо място в света по брой фалирали банки. Световният шампион по фалиране на банки дава в момента предложения за финансова стабилност. Това е все едно Кузов, когото осъдиха за педофилия, да отиде да е възпитател в детска градина. Румен Овчаров, Масларова, Наско Атанасов – те ли са по-приемливите?"

След това Борисов се насочи към една от любимите си теми - пътищата. Първо, критикува кмета на Перник и Рашков, които обявили, че отсечката от АМ "Струма", където катастрофира автобус от Северна Македония, била построена по времето на ГЕРБ.

"Чак във вечерните новини националните медии посмяха да пуснат откриването на Станишев. И от тоя момент нататък темата приключи".

После бившият министър-председател коментира магистрала "Хемус" и плановете за построяване на магистрала от Констанца до Истанбул.

"Така съжалявам за "Хемус" – като идваш от Ябланица се вижда че всичко е готово. До края на тази година щяхме да стигнем Търново. И това десетилетия ще стои така. Те няма да го построят. Чух на преговорите, че ще правят по 4 магистрали на година, а инхаус процедурата ще я забранят. Велоалея не могат да направят за една година. Велоалеята между Казанлък и Шипка – година и половина бяха процедурите. Чухме за магистрала между Констанца и Истанбул. Абе, чакайте – вие не сте си вързали големите градове в Северозапада. Ужасно пътуване. Три часа пътуваш в събота. Една мантинела няма подменена за тези 7 месеца – нито на "Хемус", нито на "Тракия".

Борисов обяви, че медиите са "100 процента под контрола на Радев".

"Ако не бяхме на 112 място по свобода на словото на медиите. Слагам в скоби – последните 7 месеца те са 100 процента под контрола на Радев, за да няма спекулации по тази тема, и неговите хора. Те щяха да попитат – защо тези консултации не текоха преди изборите. За да могат хората да чуят. Преговорите са един дебат предизборен. По половин милиард всяка седмица теглят. Тези пари трябва да се върнат – от вас. Ние няма да сме живи тогава, но вие и вашите деца ще връщат тези пари".

Бившият премиер подчерта, че в условия на кризи (в момента по думите му има три - миграционна, здравна и икономическа), "най-опитният кара колата, с изключение на случаите, когато мъжът е пил". И даде пример с Демократическата партия на САЩ.

"Да не мислите, че там няма млади хора като вас. И хора, които са завършили "Харвард" имат. Избраха най-възрастният - Джо Байдън. Не само защото е най-възрастен, а и защото има опит".