Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това, което беше консенсусно в групата, е, независимо дали ще го разглеждаме като повече, или по-малко държава, то да пречи по-малко на бизнеса". 

Това заяви днес пред БНР икономическият експерт на "Демократична България" Георги Ганев. Той е част от преговарящите в ресора за бъдещето коалиционно споразумение между неговата формация, "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ". 

Ганев добави, че е постигнато съгласие, че за да се свалят ограниченията върху бизнеса, свързани с пандемията, стратегически правилният подход е ускорена ваксинация и установяване на хората, които имат имунитет, без да са ваксинирани, но поради преболедуване на Covid-19.

"Лекарите ще ни кажат кога е достигнат достатъчен процент от населението, за да не бъде в огромна степен заплаха пандемията, да се отворят бизнесите. Да стигнем максимално бързо до точката, когато държавата легитимно да може да каже, че се свалят ограниченията, защото има достатъчна защита срещу заразата".

Ганев посочи, че се обсъжда много сериозна промяна във философията към държавните дружества и уточни, че общинските дружества са "друга категория проблем":

"Трябва да има набор от критерии, въз основа на които обективно да се решава има ли нужда дадено дружество да е държавно, или - не. Такъв (набор от критерии) в момента не съществува, просто се решава, че нещо непременно трябва да е държавно - и то е такова".

Другото, което изтъкна той, е необходимостта от прозрачност на финансите на държавните дружества, каквато по закон трябва да има, но той не се изпълнява. 

"Да има набор от социални индикатори, за да се види дали дадено дружество изпълнява социалната си функция. И ако не може, трябва ли да го има това държавно дружество. За мен е безсмислено да съществуват държавни предприятия, но това е лично мое мнение и както виждам съм единствения в стаята с това мнение и е ясно защо няма да се поставя този въпрос и всички дружества ще си останат държавни. Въпросът е да работят по-добре".

Според него абсолютната публичност на преговорите за правителство не е оптималното решение.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.