Най-малко 27 мигранти загинаха, след като надуваемата им лодка се е преобърнала вчера в Ламанша на път от Франция за Великобритания, съобщиха  френските власти, цитирани от БТА. Първоначално президентът Еманюел Макрон каза, че жертвите са 31, но днес вътрешното министерство коригира броя им и посочи, че двама души са били спасени.

Френската полиция е арестувала петима души, заподозрени, че са свързани с инцидента, който вътрешният министър Жерад Дарманен нарече "най-голямата трагедия с мигранти досега".

Според рибари, вчера много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция, за да се възползват от слабото вълнение, въпреки ниските температури на водата. Рибар е повикал спасителните служби, след като забелязал празна надуваема лодка и плаващи неподвижни тела около нея. Три френски патрулни катера и два хеликоптера - френски и британски - издирваха пострадали в района. Предполага се, че с надуваемата лодка са плавали около 30 души.

Според непотвърдени съобщения много от загиналите са дошли във Франция от Близкия изток, предаде Би Би Си. Според тази медия е потвърдено, че  двамата оцелели са сомалиец и иракчанин. Въпреки смъртоносния инцидент и силния студ нелегалните пресичания на протока са продължили тази сутрин, като две надуваеми лодки с общо 40 души на борда са пристигнали в Обединеното кралство, допълва Би Би Си.

Говорител на „Даунинг стрийт“ №10 каза, че британският премиер Борис Джонсън ще свика извънредно правителствено заседание, посветено на въпроса за миграцията през Ламанша. Френският министър-председател Жан Кастекс свика министрите си на кризисна среща тази сутрин, да са обсъдят възможни нови мерки срещу трафика.

През тази година рязко се увеличи броят на мигрантите, които се опитват с малки плавателни съдове да достигнат британските брегове през тясната част на Ламанша. Районът се характеризира с променливи атмосферни условия, студена вода и оживено мореплаване, които са опасни за надуваеми и други малки лодки. През последните седмици британските и френските власти са извършили голям брой спасителни операции и са извадили от водата хиляди мигранти край бреговете на Франция и на Обединеното кралство.

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешна среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за въпросите за миграцията, след  вчерашната трагедия, предаде Ройтерс. Той апелира и за незабавно подпомагане и укрепване на службата на ЕС за гранична и брегова охрана Фронтекс. Макрон заяви, че Фронтекс трябва да разполага с повече финансови средства, за да охранява външните граници на ЕС и да предотвратява пристигането на още мигранти по северните брегове на Франция. Той настоя за спешна среща на европейските министри за обсъждане на проблема.

Джонсън и Макрон се договориха по телефона спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания, съобщи говорител на премиера, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Говорителят на "Даунинг стрийт" каза, че Макрон и Джонсън са се разбрали също да направят всичко възможно да се попречи на бандите, които поставят живота на хора в опасност.

Съвместни патрули?

Британското правителство заяви по-късно днес, че е предложило на Франция съвместни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша, предаде Франс прес.

Предложението за съвместни патрули, което днес Джонсън е подновил е било  преди отхвърлено от Париж по съображения, свързани с френския суверенитет.

Британският таблоид "Сън" публикува днес на първа страница снимка на патрул от френската полиция, който според изданието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

"Не е ли време да се борим с общи усилия срещу трафикантите?" запита френският депутат Брюно Бонел от партията "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон.

От 30 000 души, опитали се да прекосят Ламанша, 60 на сто са били арестувани, което е недостатъчно, заяви той пред телевизия "Скай нюз". Но "това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да присъства навсякъде", добави политикът.

Макрон заяви в разговора с Джонсън, че "очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели", посочи днес Елисейският дворец.

"Президентът на Републиката настоя, че е необходимо да се действа с достойнство, уважение и в дух на ефикасно сътрудничество, засягащо живота на хора", се казва в съобщението от Париж.

Днес въпросът ще бъде обсъден от френския и британския министър на вътрешните работи, допълва канцеларията на Макрон.