Европейската комисия предлага сертификатите за пълно ваксиниране срещу COVID-19 да бъдат с валидност до 9 месеца след поставянето на последната доза.

Това съобщи днес еврокомисарят правосъдието Дидие Рейндерс.

Този период от 9 месеца е съобразен с препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) за поставянето на подсилващата трета доза след шестия месец. Предвижда се допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптация на националните ваксинационни кампании и за достъп на гражданите до тези ваксини.

„Затова е добре да се предвиди поставянето на допълнителната доза след изтичането на шестте месеца. По-конкретно това означава, че страните-членки трябва да приемат сертификатите най-късно 9 месеца след пълната имунизация. След това те няма да се признават, ако не е поставена подсилваща доза“, поясни Рейндерс.

Комисията ще призове Съвета на ЕС да одобри препоръката възможно най-бързо, така че новите правила да влязат в сила от 10 януари 2022 г.

ЕК препоръчва също притежателите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен документ, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани преди или след пътуването.

Държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито удостоверения изтича, гласи друго предложение. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози Комисията отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Предложението за промени на действащите правила в ЕС предвижда пътниците от тъмночервените зони, засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да бъдат поставяни под карантина след пристигане.

При поставянето на подсилваща доза ще се издава нов сертификат. Той ще съдържа означенията „2/2“ или „3/3“, в зависимост от това дали според вида препарат допълнителната доза е втора или трета.

Властите трябва да разубеждават хората да пътуват до и от тъмночервените зони. За пътуващите от зелените зони няма да се прилагат ограничения.

Изключенията от новите правила се препоръчват за деца до 12-годишна възраст, трангранични пътници (живеещи в една държава и пътуващи всеки ден на работа в друга) и хора, извършващи важни пътувания. Списъкът на влизащите в последната от трите категории трябва да бъде намален, тъй като много от тях са имали междувременно възможността да се ваксинират.