Европейската комисия разглежда възможността за удължаване на срока на валидност на сертификите за ваксинация срещу COVID, които първоначално са със срок от 12 месеца, съобщи днес говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмакер, цитиран от ТАСС.

В момента проучваме възможността да удължим срока на действие, заяви Де Кеерсмакер на пресконференция в Брюксел.

На журналистически въпрос защо ЕК смята да предприеме такава мярка, след като беше казано, че сертификатите ще важат една година, той напомни, че тези документи наистина си били въведени първоначално за 12 месеца, но с възможност за удължаване на срока му на действие.

Решението ще бъде обявено в най-скоро време, добави Де Кеерсмакер.

COVID сертификатите бяха въведени в Европейския съюз през лятото.

Европейската комисия подготвя мерки за автоматичен обмен между държавите в ЕС на данни за фалшиви COVID сертификати. Това съобщи представителят на правния отдел на Европейската комисия Ана Галего пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Тя посочи, че ЕК съдейства за обмен на данните за засечени фалшиви сертификати, за да бъдат отменени в системата от държавата издател. По нейните думи досега в ЕС са издадени над 600 милиона сертификата, признати от 49 страни по света.

Галего добави, че когато ЕС е подготвял законодателството за сертификатите, все още не е било известно, че защитата от ваксините срещу новото заболяване е временна. Тя настоя държавите, когато използват сертификата за свои цели, да подхождат съгласувано.

По нейните думи ЕК се подготвя да предложи удължаване на действието на системата със сертификатите и след юни догодина, защото пандемията дотогава явно няма да е приключила. Галего уточни, че предложенията за промени и удължаване на работата на системата може да бъдат направени и по-скоро. Тя отбеляза, че европейското законодателство обхваща само правилата за прилагане на сертификатите при пътуване между държави от ЕС.

БТА