Британската министърка на вътрешните работи Прити Пател е одобрила нова стратегия, целяща да бъдат отклонявани обратно към Франция корабите с мигранти, прекосяващи Ламанша с цел да акостират в Обединеното кралство. Това пишат днес британски издания, цитирани от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Франция, която се намира от другата страна на протока, осъжда строго тази британска практика.

Британската гранична полиция тренира нови методи за отклоняване на тези плавателни съдове, преди да стигнат Южна Англия, сблъскала се с рекорден приток на мигранти през последните месеци, пишат въпросните вестници.

Според "Таймс" Пател наредила да бъде пренаписана в този дух британската интерпретация на международното морско право. Тази стратегия, одобрена от премиера Борис Джонсън, щяла да се използва единствено "в твърде ограничени обстоятелства" - за най-големите кораби и при данни, че ситуацията е безопасна, твърди "Дейли телеграф".

След "конструктивни разговори" с френския си колега Жералд Дарманен вчера в Лондон британската вътрешна министърка заяви в туитър, че се стреми да получи "резултати" и да превърне спирането на миграцията през пролива в "абсолютен приоритет".

В писмо до Пател от понеделник Дарманен обаче предупреждава, че отклоняването на кораби в морето крие "риск от негативни последици за нашето сътрудничество".

"В морето опазването на живота на хора надделява над съображенията за гражданство, статут и миграционна политика при строго спазване на международното морско право, уреждащо издирването и спасяването по море", настоява той.

След излизането си от ЕС Великобритания превърна засилването на борбата с имиграцията в свой приоритет, стреми се да направи опасното пресичане на Ламанша невъзможно и отдавна упражнява натиск с цел Франция да полага повече усилия за осуетяването му.

През последните дни, улеснена от хубавото време, започна нова миграционна вълна през Ламанша. В понеделник във Великобритания пристигнаха 785 нелегални мигранти, след като през август бе поставен рекорд с 828 за един ден. Така броят им от началото на годината достигна над 13 000, съобщи агенция Прес асосиейшън.

В писмото си френският вътрешен министър отхвърля британското предложение да бъде създаден "единен съвместен команден център" на двете страни, смятайки, че мярката би нарушила френския суверенитет и би била безполезна, тъй като координацията на терен бездруго е "добра и ефикасна".

Според него нарасналият брой мигранти, пристигащи във Великобритания, се дължи предимно на това, че трафикантите вече използват по-големи кораби.

БТА