Европа трябва да удържи на икономическия натиск на Китай и да заеме активна роля в Индо-Тихоокеанския регион. Това обяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис в интервю за Ройтерс.

Балтийската страна позволи на Тайван да отвори де факто посолство във Вилнюс. Така предизвика гнева на комунистическата страна, която възприема острова за своя територия. На 21 ноември Пекин понижи дипломатическите си отношения с Литва до равнището на шарже д'афер.

Според литовските власти Китай прекъсва търговските връзки между двете държави и дори се опитва да оказва натиск върху компании от трети страни да не поддържат бизнес с Литва. 

По думите на Ландсбергис Литва се опитва да реорганизира веригите си за доставки, за да отслабят зависимостта от Китай.

"В краткосрочен план, ще бъде болезнено за всяка страна, когато контактите й бъдат прекъснати", заяви Ландсбергис. "Но това е само в краткосрочен план, защото пазарите се адаптират. Компаниите се адаптират".

Той е убеден, че Литва ще създаде модел, чрез който страните да се противопоставят на подобен натиск.

"Толкова много от това, което произвеждаме, е отчасти произведено в Китай. Затова трябва да намерим начини да създадем вериги за доставки и как да ги направим по-устойчиви, така че да удържат на натиска, прекъсването на договори и санкциите", отбеляза Ландсбергис.

Според него европейските нации трябва заемат по-активна роля в Индо-Тихоокеанския регион, за да подобрят икономическата си сигурност.

"Трябва да разберем, че всяка страна вече е замесена в Индо-Тихоокеанския регион", подчерта той. "Някои от съюзниците ни в НАТО поемат голяма отговорност в региона, гарантират сигурността на държави и това означава, че ние също трябва да разбираме какво се случва там и може би дори да участваме в тези процеси", сподели той.

Ландсбергис се срещна по-рано със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, която подчерта "желязната солидарност на САЩ" със своя съюзник от НАТО. Шърман приветства решението на Литва да разшири връзките си с демокрациите в Индо-Тихоокеанския регион.

Въпреки че Америка не оспорва претенциите на Китай върху територията на Тайван (нито ги подкрепя), Байдън увери, че Америка ще защити острова, ако комунистическата страна го атакува.

Координаторът на Индо-Тихоокеанския регион на САЩ Кърт Кембъл заяви миналата седмица, че опитите на Америка да разширят сътрудничеството си със своите партньори и съюзници причиняват на Китай "киселини в стомаха".