Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) номинира малтийката Роберта Мецола за следващ председател на Европейския парламент.

Това стана на заседание на евродепутатите от ЕНП в Страсбург. И тъй като това е първа политическа сила в Парламента, почти със сигурност Мецола ще го оглави.

Изборът на председател ще бъде през януари 2022 г. В момента Роберта Мецола е първи зам.-шеф на ЕП.

Малтийката е спечелила убедително още на първото гласуване. Тя е получила 64 на сто от гласовете, или почни две трети, споделиха за Клуб Z източници от ЕНП.

Далеч зад нея са останали съперниците й – нидерландката Естер де Ланге и австриецът Отмар Карас.

Макар победата на Мецола да изглежда доста вероятна, се очертава силна конкуренция. Тя ще се състезава за поста със сегашния председател на ЕП - италианския социалист Давид Сасоли. Той оглави институцията съвсем неочаквано през 2019 г. в резултат на сделка за поделяне на висшите постове в ЕС. Споразумението предвижда той да се оттегли в полза на представител десницата, след като мандатът му от 2 години и половина изтече в началото на 2022 г. Носят се обаче слухове, че италианецът ще се кандидатира наново, макар да не го е обявил засега официално. Още повече, Сасоли е окрилен от скорошните победи на социалистите в няколко страни членки на ЕС, най-вече в Германия.

А ЕНП в момента е на власт само в 9 държави от Съюза.

У нас Роберта Мецола е известна като защитничка на доскорошния премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ също е от ЕНП.

През октомври 2020 г. тя внесе поправка в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В поправката се твърдеше, че протестите срещу българското правителство през миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името да не бе споменато, на всички бе ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола се изля порой от нападки и обиди от България в социалните мрежи. Тя оттегли поправката.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите поправки на Роберта Мецола. В тях се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар имената и на тримата да не бяха споменати.

Коментари

.....

Ау, какъв скандал! Как ли ще го преживят родните другари-демократи?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.