Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия може да загуби правото си на глас в Комитета на министрите на Съвета на Европа заради преследването на Общество „Мемориал“, изучаващо сталинския терор.

Това споделиха пред Клуб Z източници, близки до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Преди две седмици Главната прокуратура на Русия поиска ликвидирането на световно известната неправителствена организация и всички нейни поделения в страната. Срещу „Мемориал“ са отправени обвинения в нарушаване на закона за чуждестранните агенти и оправдаване на екстремизма и тероризма.

На този етап обаче става дума само за теоретична възможност, уточниха нашите източници. Въпросът изобщо не е стигнал до ЕСПЧ, а той е този, който може да постанови „Мемориал“ да не бъде закриван. И ако Русия откаже да изпълни неговото решение, тогава ще загуби правото на глас, той като е член на Съвета на Европа (СЕ).

В самия Съвет на Европа не коментираха възможността Русия да бъде наказана от ЕСПЧ. Но бяха категорични, че е добре страната да бъде част от Съвета.

„Имаме интерес Русия да бъде около масата, да говори, да намираме дипломатическо решение с всяка една от страните, включително с нея“, казаха от базираната в Страсбург институция пред Клуб Z.

Оттам припомниха, че през 2019 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) позволи на Русия да възстанови членството си. Москва бе санкционирана в продължение на пет години заради анексията на Крим.

Много руски неправителствени организации, с които Съветът на Европа контактува, също настояват страната да е в него, допълниха от СЕ. По този начин ще има място, където гражданите, които искат да получат правна защита, могат да отправят исканията си и да получат справедливост.

Днес Върховният съд на Русия ще разглежда искането за ликвидиране на „Мемориал“. Благодарение на тази организация бяха идентифицирани и реабилитирани стотици невинни българи, разстреляни в СССР по времето на Сталин.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.