Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори.

Това каза в сряда министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по бТВ.

Според него темповете на ваксинация в страната през последните седмици се били увеличили. Той обаче призна, че са далеч от това, което е необходимо. Кацаров направи бърза сметка, че ако на седмица се поставят до 150 хил. дози, за месец около 500 хил., имунизацията ще отнеме месеци.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза още Кацаров.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства срещу COVID, които трябва да пристигнат у нас в следващите дни.

„Надявам се това да не намали ваксинацията”, добави той.

"Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините – 90-95% ефективност“, припомни още Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас – първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение. Отделно – много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите – 95%.

„Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля“, каза Кацаров.

Министърът смята, че мерките вече дават резултат и случаите на коронавирус у нас намаляват. Според него все още не било сигурно дали изборите, които били рисков фактор заради големите струпвания на хора няма да доведат до нов скок на заразените.

Големите ученици се връщат в клас другата седмица?

Възможно е учениците след 5-и клас да се върнат към присъствено обучение още другата седмица. Кацаров обясни, че необходимите тестове вече са закупени и се очаква скоро да бъдат доставени.

Досега проблем беше липсата на тестове от точно този вид и се мислеше да се прилагат стандартните антигенни варианти. Учениците от 5-и до 12-ти клас са на дистанционно обучение вече над месец.

Пострадалите на магистрала „Струма“

„Всички пострадали са в стабилно състояние“, съобщи Кацаров за пътниците от изгорелия автобус, които са настанени в "Пирогов".

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Плана за възстановяване и развитие.