Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 4 до 6 месеца ще предложи здравното министерство на Министерския съвет. Хоризонтът на сегашната е 30 ноември. През декември чакаме доставки на лекарства срещу COVID.

Това обяви ресорният министър Стойчо Кацаров днес, като преди това отчете резултат от прилагането на сегашните мерки.

По думите му това време ще е достатъчно за напредване на имунизационния процес.

Кацаров посочи за пореден път, че не се налага да има локдаун. Причината: епидемичната ситуацията в страната се подобрявала.

Съветничката на министъра - проф. Мира Кожухарова, подкрепи твърденията с графики.

"Първите две седмици в някои области започна спад на темпа на нарастване на заболелите, а вече броят на заразените намалява и се движи надолу от пика", посочи тя.

В пъти се е увеличил и броят на тестовете.

От здравното ведомство обявиха още, че в началото, най-късно в средата на декември се очакват доставки на лекарства срещу COVID - за леките и средно тежките форми на заболяването. 

Очаква се сключване на договор за препарата на "Мерк". Той е противовирусен, под формата на таблетки. Прилага се 5-дневен курс на лечение, 2 пъти дневно, обясни д-р Десислава Велковска, директор на дирекция "Лекарствена политика" в МЗ. Трябва да се започне до петия ден при позитивен тест и е за лека до средна степен на заболяването. Може да се прилага при възрастни и деца над 12 години. Сега се обсъжда какъв ще е "пътят на пациента", като предстои министерството да направи предписание за кои пациенти е подходящ. 

"Ще стигне гарантирано до всяко едно лечебно заведение", посочи Велковска.

Отделно, продължават регулярните доставки на ремдисивир - за тежката форма. Над 180 000 флакона са използвани вече, като са приложени на над 20-25 000 пациенти.

Относно новите медикаменти обаче Кацаров предупреди:

"Това са допълнителни възможности – това не оначава да спрем да се ваксинираме или да мислим, е по този начин ще спрем заболяването".

И посочи, че лекарствата са с ефективност 50-60%, а "това в сравнение с ваксините е малко".

"Така че ваксинацията е приоритет. Тя може да ни предпази от тежко прекарване на заболяването", посочи министърът.