Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и до преди дни - кандидат-президент, ще остане на поста си, стана ясно след заседание на Общото събрание на най-престижният български университет днес.

От СУ съобщиха, че Герджиков е запознал участниците на върховния колективен орган на университета с мотивите си да се кандидатира за държавен глава. И е изразил готовност да подаде оставката си, ако то смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Алма Матер. 

Ето пълното съобщение на Софийския университет за днешното Общо събрание:

На 24.11.2021 г. се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В съответствие с противоепидемичните мерки заседанието беше проведено в онлайн формат. В заседанието на върховния колективен орган на Университета участваха 336 регистрирани участници.

Заседанието се проведе при следния дневен ред:

Промени в съставите на комисиите на Общото събрание;
Годишен отчет на Ректора за състоянието на Университета;
Годишен отчет за дейността на Контролния съвет;
Годишен отчет на Университетския обществен застъпник;
Попълване на състава на Академичния съвет.

След гласуване предложената в предварителния дневен ред точка за промени и допълнения в Правилника за устройството и дейността на Софийския университет беше отложена за следващото присъствено заседание на Общото събрание.

Общото събрание прие годишните отчети на Ректора, Контролния съвет и Университетския обществен застъпник. В следващите дни членовете на Общото събрание ще проведат таен избор за попълване на състава на Академичния съвет на Софийския университет от квотата на студентите.

Ректорът на Софийския университет запозна членовете на Общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България. Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет. Членовете на Общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си.

По информация на Клуб Z от присъстващи на заседанието не Герджиков е предложил оставката си - той е реагирал на въпрос на доцентка, която е попитала дали няма да подаде такава. Ректорът е заявил, че няма такова намерение, но би го направил, ако Общото събрание поиска това.

Общото събрание обаче е "изразило общо мнение", че той трябва да продължи мандата си, съобщава СУ. Не става ясно как 336-те регистрирани участници на онлайн събранието днес са изразили "общо мнение", но по информация на Клуб Z гласуване "за" или "против" оставката на Герджиков не е имало.

Всякакъв опит да се обсъжда оставката е бил ограничен от негови симпатизанти.

Преподаватели пък съобщиха, в днешния ден всички са получили еднократно допълнително трудово възнаграждение - 50% от стандартната си заплата. То е на базата на заповед на ректора от 22.11.21 г., изпратено до преподавателите днес, и ще бъде изплатено на 1 декември.

Това обаче е в следствие на допълнителните 15 млн. лв., отпуснати за ВУЗ-овете в цялата страна от служебното правителство заради извънредната епидемична обстановка. Временното увеличение е за всички служители във всички университети в България. Ще бъдат увеличени и средствата за стипендии на студентите и докторантите. 

Някои студенти и преподаватели в Софийския университет все пак са изразили мнение, че проф. Герджиков трябва да подаде оставка. Такъв пример е Теодор Илиев, студент от Юридическия факултет е внесъл вчера писмо с призив за такава:

"Смятам, че причините за това са очевидни. На първо място, политизирането на университета като институция. Фактът, че Вие продължихте да заемате ръководния пост във висшето учебно заведение по време на активната си предизборната кампания за президент на Република България, макар и в отпуск, е безспорно доказателство в подкрепа на това твърдение. Нещо повече – Вие се възползвахте от авторитета на университета за постигане на лични и политически цели. Не е за подценяване и фактът, че всичко това имаше за цел изпиране на заслужено уронения имидж на ПП ГЕРБ.

Оценката Ви за работата на прокуратурата и КПКОНПИ като "прилична" буди съмнения относно обективността Ви. Разбирането на голяма част от българското общество е, че именно те са щитът, пазещ корупционните практики на кръговете около двете политически партии, от които получихте най-широка подкрепа на изборите.

Като участник в протестите от 2020 г. не мога да не определя като срамно присъствието на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов в предизборната Ви кампания. По време на същите тези протести, докато г-н Маринов заемаше въпросния пост, Ваши студенти бяха брутално пребити от силите на реда зад колоните на Министерски съвет. Доказателства за това бяха излъчените по всички национални медии кадри. Считам, че здравето, свободното изразяване на позиции и просперитета на студентите трябва да бъдат приоритет за всеки ректор, а не личните, политически и партийни цели", пише Илиев.