"Байерн" (Мюнхен) орязва заплатите на петима свои неваксинирани футболисти, пишат германски медии, като първоизточник на информацията е в. "Билд".

Джошуа Кимих, Серж Гнабри (германски национали), Джамал Мусиала, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Микаел Кюизанс са били информирани от ръководството на гранда, че няма да им се плаща за пропуснатите тренировки и мачове, ако бъдат карантинирани. Това е мярка в Бавария, от която някои работодатели се възползват - точно това прави и шампионът на Бундеслигата.

И петимата отказват да се имунизират. При среща със заразен с COVID-19 те трябва да се изолират, за разлика от преминалите пълен курс на ваксинация.

Такъв бе случаят първо с Кимих, който е под карантина в момента заради контакт със съотборниците си Никлас Зюле и Йосип Станишич. Те и двамата са ваксинирани, а наскоро дадоха положителни проби за коронавируса. Така потърпевш е Кимих. Той вече пропусна двубоя с "Аугсбург" миналия петък - загуба с 1:2. Останалите четирима бяха "заключени" впоследствие, трима от тях играха при поражението.

Нещо повече - Гнабри и компания са били информирани, че докато са неваксинирани нямат право да отсядат в един и същи хотел заедно със съотборниците си. А за мачовете трябва да пътуват отделно.

Според "Кикер" петимата са се подразнили от факта, че всичко това е станало обществено достояние. Някои приели решението да не им се плаща, други били готови да съдят "Байерн". Всичко това се отразявало лошо на отбора и довело до разделение - някои застанали зад петорката, считайки, че мерките срещу тях са твърде сурови. Други подкрепяли рестрикциите, информира пък "Атлетик".

Сред тях явно е бившият клубен бос и легенда Карл-Хайнц Румениге, който бе пенсиониран наскоро.

"Всеки опитва да реши въпроса с неваксинираните, заяви той. - Досега нищо не сработваше, но се надявам тази мярка да сработи."

"За" ваксиниране публично се обявиха спортният директор Хасан Салихамиджич и старши треньорът Юлиан Нагелсман, който наскоро изкара COVID-19, така пропусна четири мача.

Джошуа Кимих, който е сред най-важните играчи на "Байерн", а също така лидер, заяви наскоро, че не е антиваксър, но просто не вярва достатъчно на препаратите срещу COVID-19.

"Имам своите притеснения заради липсата на изследвания за по-дълъг период. Разбира се, че съм наясно каква отговорност нося. Спазвам всички хигиенни навици и си правя тестове на всеки 2-3 дни. Решението дали да се ваксинираш трябва да е лично", рече бранителят.

Бавария е най-засегнатата германска провинция, като средната заболеваемост там за последните седем дни е близо два пъти по-висока от останалата част на Германия - 640 на 100 000 души. И най-високата в страната от началото на пандемията.

Това е причината за въвеждане на мерки. "Байерн" може да разчита на до 25 процента от капацитета на стадиона си. 

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви, че "няма избор", освен да въведе "нещо като локдаун" за неваксинираните. На тях е забранено да посещават ресторанти и хотели.

Мачове от Бундеслигата все още не са отлагани, но това вече се случва с по-ниските нива на футбола.