Американският президент Джо Байдън номинира досегашния председател на Федералния резерв и републиканец Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат на позицията. Често критикуван от бившия държавен глава Доналд Тръмп, бившият инвестиционен банкер предстои да завърши най-последователното преустройство на паричната политика на САЩ от 70-те години на миналия век, предаде Ройтерс.

Лаел Брейнард, единственият демократ, който е член на борда на Федералния резерв, беше другият водещ кандидат за поста. Той бе номиниран за заместник-председател, което предизвика критики от прогресивния лагер на Демократическата партия. 

"Въпреки че има още какво да се направи, ние постигнахме забележителен напредък през последните 10 месеца, за да върнем американците на работа и отново да задвижим икономиката си", каза Байдън в прессъобщение. "Този ​​успех е свидетелство за икономическата програма, която следвах, и за решителните действия, които Федералният резерв предприе", каза той.

68-годишният Пауъл ще трябва да бъде потвърден от Сената, което може да се окаже трудно - разделението в горната камара е поравно: 50 демократи и 50 републиканци. При равенство на вота решаващ се оказва гласът на вицепрезидентката Камала Харис. 

Чрез решението да съхрани републиканец на толкова ключов пост, Байдън демонстрира готовност да изпълни предизборното си обещание - да си сътрудничи с Републиканската партия. Подобна постъпка го разграничава от последните няколко президенти на САЩ, които рядко се съобразяваха с политическите си противници и чрез действията си разшириха пропастта между либерали и консерватори - както в Конгреса, така и въобще в страната.