Президентът на САЩ Джо Байдън представи своя инфраструктурен план за 1 трилион долара като начин за справяне с инфлацията и проблемите с веригите на доставки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът участва в проява на пристанището в Балтимор, която вероятно ще е начало на обиколка из страната, целяща да популяризира емблематичната му законодателна инициатива, получила миналата седмица зелена светлина от Конгреса.

Байдън заяви, че планът му ще подобри транспортирането на продукти и доставките от чужбина и в рамките на самите Съединени щати. Това, от своя страна, ще доведе до понижаване на цените, намаляване на недостига и до нови работни места, смята той.

Това послание е важно, особено след като правителството съобщи вчера, че потребителските цени през октомври са скочили с 6,2 на сто на годишна база. 

Инфлацията се засили с отварянето на икономиката след коронавирусната пандемия. Това е огромно предизвикателство за правителството на Байдън, което твърди, че нарастването на цените е само временно.

"Всичко от галон бензин до самун хляб струва повече", призна вчера Байдън. "Все още сме изправени пред предизвикателства и трябва да се справим с тях устремени напред", добави той.

Една от трудностите пред намаляването на инфлацията са задръстените пристанища. Кораби чакат дълго време, за да разтоварят стоката си, което води до недостиг на продукти и довежда до опразване на рафтовете в магазините.

И все пак - не е напълно ясно как изливането на трилион нови долара в икономиката, тоест - повишаването на паричната маса, няма да ускори вместо да намали инфлацията. Освен това голяма част от инфраструктурните идеи в плана "Байдън" трябва да се строят и планират с години, докато решение на проблема с инфлацията е нужно сега.