Прокуратурата е образувала общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите. Това гласи информация на пресцентъра на държавното обвинение, като се уточнява че става въпрос общо за двата тура на президентските избори.

Казва се още:

"С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 145 отказа за образуване на досъдебни производства."

Както е известно, за пръв път прокуратурата и МВР имаха отделни щабове и не обменяха информация в реално време за търговия с гласове. Това стана под давление на вътрешния министър Бойко Рашков, който буквално обвини държавното обвинение, че пречи на разследванията срещу две от партиите участнички в изборния процес.

На свой ред до снощи вътрешното министерство отчете получени общо 1217 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и образувани 188 досъдебни производства, от които 156 за нарушаване на политическите права на гражданите.

9032 са съставените предупредителни протоколи.

Ето и съобщенията на двете институции в оригинал.

Прокуратурата:

Обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за президент и вицепрезидент

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа на 22.11.2021 г. са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент на Република България. Това сочат справки на прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП-София - 3; АП-Бургас-2, АП-Пловдив - 15; АП-Варна - 9, АП-Велико Търново -1.

С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 145 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

МВР от снощи:

Няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред в изборния ден; информация от Ситуационния център на МВР към 22. 00 часа

Изборният процес протече нормално. Криминогенната обстановка на територията на страната е спокойна. Към 22 часа изборният процес във всички избирателни секции, охранявани от СДВР и ОДМВР е приключил. Няма нарушения на обществения ред, свързани с изборите. Създадена е организация за съпровождане транспортирането на изборните протоколи и материали.

Получени са общо 1217 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.
Образувани са общо 188 досъдебни производства, от които 156 за нарушаване на политическите права на гражданите – чл. 167-169 г от НК. Най-много досъдебни производства са образувани в ОДМВР Бургас –29, Монтана – 14, Сливен - 11, Смолян, Видин и Хасково – по 10.

Съставени са 9032 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях от ОДМВР Пловдив, Бургас – 1096, Благоевград –760, СДВР - 672 и др.

На 21 ноември от звената на Дирекция „Български документи за самоличност“  в  СДВР и ОДМВР са издадени 74 удостоверения.