"Връщането на статуквото на бял кон не се състоя".

Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в първото си изявление след спечелването на втория мандат.

Радев благодари на всички, които са го подкрепили отново. Поздрави опонента си проф. Анастас Герджиков за идеите и участието му.

Според Радев избирателите са демонстирали желание за промяна, скъсване с корупцията, с грабежа, с беззаконието, отстраняане на мафията от властта.

"Отчетливо политическо мнозинство иска незабавна реформа в съдебната система, да не се допусне социална криза. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. "С вас сме" остава наше кредо. Това е победа на взаимното ни доверие.  България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитие, аз съм отпимист", каза Радев.

Според него срещу тях е имало огромни пари, инсинуации и пропаганда.

"Положиха огромни усилия да отблъснат хората от изборите, дори и днес, в изборния ден. България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", заяви държавният глава.

Според вицепрезидента Илияна Йотова българите са показали, че са граждани, а не поданици. Тя изтъкна, че е разчетен знакът от това, че много хора са си останали вкъщи и не са гласували. И посвети победата на баща си в личен план, и на покойния Стефан Данаилов - в политически.