Без сериозни сигнали за нарушения и неуредици протича изборният ден към сутринта. Само с няколко куриоза, отчетоха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на първия си брифинг тази неделя, в която гласуваме на балотаж за президент.

Шест машини вчера не са стартирали работа и в тези секции са премиенали към гласуване с хартиени бюлетини. В една СИК пък забравили да включат устройството към електрическото захранване и докато дойде техник, за да установи причината, че не работи, членовете вече били взели решение за гласуване с бюлетини и то вече вървяло.  В Бургаско пък са изчезнали картите за гласуване - били са доставени вчера, но днес някак си ги нямало. Така че и там минали към хартиено гласуване.

Иначе от ЦИК отчетоха 13 234 СИК за гласуване в страната - 341 за хората с трайни увреждания, 180 в болници и социални заведения и още 180 за карантинирани и поставени в задължителна изолация заради COVID.

749 са секциите извън страната, тъй като снощи от ЦИК получили съобщение от външно министерство, че една от секциите в Ерфурт, Германия няма членове. Тъй като обаче на вота в миналата неделя там е имало две секции и малко избиратели, от ЦИК са решили сега да закрият едната и да се гласува само в другата.

Днес в страната с машини се гласува в 9399 СИК, като в 1982 от тях има поставени две машини. Сексиите с устройство извън страната са 208, а в 128 има по две машини.

В 4 СИК не пристигнали изборни документи - Аделаида, Бризбейн, Крайстчърч и в Сейнт Луис. И друг път се е случвало, като бюлетините се отпечатват обикновено на място с принтер - по образец.

Има доста замени в СИК в чужбина, дължащи се основно на заболявания на хора в различни места. Това подлага на напрежение ЦИК. Но всички СИК в европа би трябвало да са започнали работа - отчете говорителят на комисията Цветозар Томов.

Истинското напрежение извън страната ще се появи след 19 ч, когато приключва гласуването в Турция - по часови зони, приключва първа, допълни той.