След три поредни предизборни кампании българските избиратели най-после получиха дебат между основни политически опоненти - Румен Радев и Анастас Герджиков вчера.

Кандидат-президентите обаче не дебатираха преди първия тур, а дебатите избегнаха и повечето лидери на политическите партии, които се бориха за място в Народното събрание. Затова в новия 57-ми епизод на Z-Каст се опитахме да потърсим отговор зад океана, където на никой политик не му и хрумва да избяга от предизборен дебат.

За историята на американските дебати разговаряме с нашия колега Христофор Караджов от Калифорния, САЩ.

"Липсата на дебат е част от общото ниско ниво на политическите кампании в България", смята той. 

Както е в България и повечето демокрации в Европа, и в САЩ няма конституиран механизъм за предизборни дебати или специален закон.

"Но има комисия за президентските дебати, която е двупартийна, от демократите и републиканците", обяснява Караджов. "За което пък някои я критикуват, че всъщност не дава възомжност за изява на кандидати на трети партии."

У нас обаче имаме не просто многопартийна система, а и сменяме през няколко години водещата партия с някой нов политически продукт.

"Така че това много трудно прави създаването на традиции, на стабилност, на правила на играта, които всичик да приемат, да е ясно, че това е нещо, което просто се прави така в тази надпревара", смята Караджов.

Чуйте още в пълния нов епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.