Световният еврейски конгрес заклеймява по възможно най-категоричен начин скорошните антисемитски атаки срещу водача на еврейската общност в България д-р Александър Оскар, който в медиите бе обвинен в криминални деяния.

"Призоваваме българските власти да защитават всички членове на еврейската общност от такива антисемитски посегателства. Ние ще информираме координатора за борба с антисемитизма в Европейската комисия за тези случаи и ще поискаме допълнителна защита от европейските институции за членовете на еврейската общност”, пише в съобщението на влиятелната организация със седалище в Ню Йорк.

Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес.

Медийните информации, визирани от организацията, са за твърденията, че столичната здравна каса е установила нарушения в ДКЦ „Александровска“, при проверка на 7 лекари, извършена на 20 август, като сред тях е и доц. Александър Оскар. От районната каса в София уточняват, че при доц. Оскар са установени отчетени прегледи на 2741 пациенти, на които подадените амбулаторни листа са без съответните подписи. 

“Новината”, която бе обаче подхваната от редица национални издания.

Във връзка с публикувана на 12.11.2021г. поръчкова статия в информационен сайт, съдържаща невярна информация, разпространена в последствие и в други медии, ръководството на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД заяви:

"Началникът на клиниката по очни болести доц. д-р Александър Оскар не е „източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации“.

В УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването."

Д-р Оскар стана известен като един от дейните участници в разкриването на порочния начин, по който се е управлява Александровска болница по времето на бившия й директор и здравен министър на ГЕРБ проф. д-р Костадин Ангелов.


Статиите срещу него се появиха основно в медии, близки до ГЕРБ. След това към него заваляха антисемитски заплахи.

В декларацията на Световния еврейски конгрес се припомня, че д-р Александър Оскар е уважаван лекар, който е организирал множество благотворителни акции в България. Той и очни лекари от неговата клиника периодично организират безплатни прегледи на деца в цялата страна, а по време на пандемията той лично разнасяше хранителни продукти на колегите си на първа линия от цялата страна, които се бореха с болестта и не можеха да напускат инфекциозните отделения.

"Въпреки че д-р Оскар и болницата, в която работи, отрекоха обвиненията в злоупотреби, тези инсинуации, които използваха дори конспиративни теории, въвличащи цялата еврейска общност, бяха разпространявани от национални медии, а след това разпространявани в интернет от граждани и националистически групи. Световният еврейски конгрес е шокиран от безразсъдството на тези медии”, пише още в декларацията.

Д-р Оскар бе защитен публично още от Американския еврейски комитет и от посланика на САЩ Херо Мустафа.