Английската Висша лига обяви, че е сключила нов 6-годишен договор за излъчване на мачовете си в САЩ. Според британския в. "Таймс" стойността на контракта надхвърля 2 милиарда долара, което е рекорд за споразумение за тв права извън пределите на Обединеното кралство.

Наддаването бе спечелено от телекомуникационния концерн Comcast, който притежава тв гиганта NBC. Той е платил над два пъти повече от цената през 2015 г. Конкуренти бяха Viacom CBS и Disney ESPN.

Всичко това показва, че футболът става все по популярен в Съединените щати. NBC ще излъчва по 380 мача на живо на сезон.

Договорът бе приветстван от шефа на Висшата лига Ричард Мастърс, който публикува изявление. В последните месеци имаше опасения дали ще има удължаване и на каква стойност ще бъде, предвид пандемията и загубите от нея.

Анализатори на Острова коментират, че сега всички в Премиър лийг могат да си отдъхнат, тъй като парите от тв права са най-голямото перо в бюджетите на клубовете. Известен факт е, че дори последните в английския елит печелят повече от телевизиите от първите в шампионатите на Германия и Франция, например.

Новината е добра и за по-нискоразредните отбори в Англия. В края на миналата година Висшата лига отпусна 250 милиона паунда на Футболната лига, в която са останалите шампионати и съответно клубове. Наскоро бяха гласувани още 20 млн. за тимовете от Лига 1 и Лига 2. Това се прави, за да могат всички те да се справят с последиците от коронакризата. Очакват се и още финансови инжекции.

През месец май най-популярното първенство в света поднови договора си за Великобритания със Sky, BT Sport и Amazon. Те се съгласиха да платят същата цена - общо 5 милиарда паунда. Фактът, че стойността остана непроменена, породи тревоги.

В Америка обаче нещата стоят различно, независимо, че в последните години местните телевизии и кабелни оператори отчитат спад в рейтингите що се отнася до спортните предавания. Все повече хора насочват интереса си към стрийминг платформите. Всички големи "играчи" на пазара имат такива.

През май ESPN придоби правата за излъчване на испанската Ла Лига срещу 1,4 милиарда долара. CBS пък транслира Шампионската лига, Серия А и първенства при жените - футболът при нежния пол е изключително популярен отвъд океана.

Най-много телевизионни пари в САЩ продължават да се плащат за местните спортове. През март Националната лига по американски футбол (НФЛ) сключи рекорден договор за 113 милиарда долара за 11 сезона. Той ще влезе в сила през 2023 г. От него лигата ще печели близо двойно всеки сезон в сравнение с параметрите от настоящия.

В сделката влизат най-големите телевизии в Съединените щати - CBS, Fox, ABC, NBC, спортната ESPN, стрийминг платформата на Amazon и още няколко други на дигитални гиганти. Американският футбол все още е спортът на телевизонния "прайм тайм" - независимо от лекия отлив в последните години.