Във виртуална среща американският президент Байдън изразил пред китайския лидер Си Цзинпин своите безпокойства за човешките права в Китай и предупредил Пекин да не прави "едностранен опит" за промяна на статута на Тайван, съобщи Белият дом, цитиран от БТА.

Белият дом съобщи, че Байдън изразил своите "безпокойства относно практиките (на Пекин) в Синдзян, Тибет и Хонконг, и за човешките права като цяло". Съединените щати остават верни на принципа за "единен Китай", но "се противопоставят твърдо" на всеки "едностранен (опит) за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток", дал да се разбере той.

Китайският президент от своя страна предупредил американския си колега "да не си играе с огъня", като работи за независимостта на Тайван, предаде Франс прес, като се позова на министерството на външните работи на Китай.

"Тайванските власти на няколко пъти опитаха да (придобият) независимост (с помощта на САЩ), а някои в Съединените щати се опитват да използват Тайван, за да контролират Китай", констатирал Си Цзинпин. "Земята е достатъчно голяма за развитието и на Китай, и на САЩ", изтъкнал Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

Затова, добавил той, двете световни сили не трябва да играят игри с нулев резултат.

Си и Байдън обсъдили "стратегически, фундаментални въпроси", съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа. Тя определи разговорите им като "откровени, конструктивни, по същество и плодотворни".

Онлайн срещата на върха бе разделена на две части - първата продължи близо 2 часа и след 15-минутна почивка, двамата лидери подновиха разговорите за още час и 20 минути.

В разговорите двамата лидери бяха придружавани от висши сътрудници. В отбора "Байдън" взеха участие държавният секретар Антъни Блинкън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърката на финансите Джанет Йелън, координаторът по въпросите, свързани с Индо-Тихоокеанския регион в Съвета за национална сигурност към Белия дом, Кърт Кембъл и старши директорката за Китай в Съвета за национална сигурност Лаура Розенбъргър.

Си Цзинпин бе придружаван от ръководителя на канцеларията на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Дън Сюцзян, от вицепремиера Лю Хъ, от високопоставения представител за външната политика в Централния комитет на комунистическата партия Ян Цзечъ, от външния министър Ван И и от заместник-външния министър Се Фън.

Това бе първата официална среща на Байдън и Си, като тя се провежда в момент на нараснало напрежение в отношенията между двете страни.

Досега двамата лидери имаха няколко телефонни разговора, последният от които беше на 10 септември.

В началото й Байдън изрази надежда следващия път да се срещне лично със Си. Той заяви, че е важно двамата да комуникират открито и честно и изрази надежда, че сегашният им разговор ще е откровен. Байдън припомни, че лидерите на САЩ и на Китай имат отговорността да гарантират, че техните връзки няма да се превърнат в открит конфликт. Байдън каза, че със Си ще обсъди въпроси, по които САЩ имат безпокойство, от спазването на човешките права до Индо-Тихоокеанския регион. Той припомни, че САЩ винаги са бранели ценностите, в които вярват, и че страните трябва да играят според правилата.

Още в самото начало на срещата Си определи Байдън за "стар приятел" и добави, че Китай и САЩ трябва да подобрят комуникацията си и да засилят сътрудничеството, защото и двете страни са изправени пред множество предизвикателства. Той заяви, че е готов да придвижи американо-китайските отношения напред в положителна посока. Си посочи, че една солидна и устойчива американо-китайска връзка е необходима и двете страни трябва да се уважават една друга.