Световните квалификации в Зона Европа приключиха. Знаят се десетте отбора - победители в групите, които отиват директно на Мондиал 2022 в Катар, и 12-те, които с баражи ще определят последните три участника от Стария континент.

Десетте победителя в групите:

Сърбия, Испания, Швейцария, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Хърватия, Англия, Германия

12-те отбора за баражите са разделени на поставени и непоставени. Това са подгласниците в групите плюс два отбора от Лигата на нациите, които не се бяха класирали от квалификациите - Австрия и Чехия.

На 26 ноември от 18 часа наше време в Цюрих ще бъде теглен жребий, на който ще бъдат оформени три четворки. В тях ще играят полуфинали и финал - само по един двубой. Поставените ще имат домакинско предимство на полуфиналите, а за финалите ще има нов жребий.

Тези срещи са на 24 и 29 март 2022 г.

Поставени за баражите:

Португалия, Шотландия, Италия, Русия, Швеция, Уелс

Непоставени за баражите:

Турция, Полша, Северна Македония, Украйна, Австрия и Чехия

Жребият за групите на Световното се очаква да бъде през април догодина - точна дата все още няма. Това ще е първият зимен Мондиал (21 ноември - 18 декември) - заради високите температури през лятото в Катар.

А снощи паднаха и последните въпросителни в Европа. Нидерландия победи Норвегия с 2:0 в гр. G и се присъедини към победителите в групите, а втори стана тимът на Турция, който измъкна 2:1 като гост на Черна гора. Скандинавците останаха извън борда.

Интересно бе и в група F, където световният шампион Франция игра феърплей и не се смили над Финландия в Хелзинки - 2:0. В същото време Украйна не сбърка като гост на Босна и Херцеговина - 2:0, така отива на баражи - с точка повече от финландците в крайното класиране.

В мач без значение в гр. Е Уелс и Белгия завършиха 1:1. Там отдавна бе ясно, че "червените дяволи" са първи, "драконите" - втори, а третият - Чехия, отива на плейофи.