Беларуският президент Александър Лукашенко увери, че иска да избегне конфронтация с европейските си съседи заради кризата с мигрантите по границата с Полша, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Най-важното днес е да защитим нашата страна, нашия народ и да избегнем сблъсъци", заяви той, цитиран от беларуската държавна агенция БЕЛТА.

"Този проблем не трябва да се превръща в ожесточена конфронтация", добави президентът, който е обвиняван, че е предизвикал кризата.

Лукашенко заяви, че е бил информиран за "опити да се доставят оръжия в лагера на мигрантите" на границата с Полша, без да предостави повече подробности.

Според Минск над 2000 мигранти, опитващи се да достигнат ЕС, лагеруват в момента в трудни условия пред контролен пункт на границата, въпреки ниските температури и ограничените доставки на припаси и продукти от първа необходимост. Беларуският Червен кръст съобщи днес, че е доставил три тона помощи.

Полша разположи въоръжените си сили и полиция, за да попречи на опитите на мигрантите да пресекат незаконно границата.

"Не виждам защо се разполагат самолети, хеликоптери и танкове срещу бежанци", добави Лукашенко. Според него Полша е разположила на границата 20 000 военни, самолети и танкове.

ЕС обвинява Минск, че е организирал сегашната криза, за да си отмъсти за санкциите, наложени му в отговор на безпрецедентните политически репресии. Страните членки обявиха вчера нови санкции, но същия ден германската канцлерка Ангела Меркел разговаря с Лукашенко - успех за президента, когото европейците не признават след спорните избори през август 2020 година.

"Вместо да търсят решение с полската страна, ЕС слага край на проектите за трансгранично сътрудничество", заяви Лукашенко. "Освен това ни заплашват с нови санкции, да построят петметрова стена", добави той. "Ако нямат друго за вършене, да го направят, ние нямаме нищо против", отбеляза иронично беларуският президент.

Той заяви предишния ден, че работи по връщането на мигрантите в страните им на произход. Според него обаче те отказват, като много от тях са се отказали от всичко с надеждата за по-добър живот в Европа.

Лукашенко добави, че ще разговаря отново с Меркел. Той уточни, че след разговора им вчера тя е обсъдила с други европейски страни предложение на Минск за намиране на решение на кризата.

Кадри, разпространени днес от полското правителство, са показателни за ескалацията на границата, където хиляди мигранти са се струпали от беларуската страна. Мигрантите хвърлят камъни по полските сили за сигурност, които отговарят с водно оръдие.