Полската гранична полиция обвини вчера беларуските служби за сигурност, че екипират мигранти, за да щурмуват границата, предаде ДПА.

"Чужденците получават инструкции, екипировка и сълзотворен газ от беларуски представители", заяви в "Туитър" граничната служба на Полша.

Твърди се, че са премахнати повечето от палатките в мигрантския лагер на беларуска територия при граничния пункт Кужница.

Министерството на отбраната във Варшава отбеляза, че мигрантите са събрали клони от гората и на границата има много беларуски журналисти. Полската полиция предупреждава по мегафони на английски език, че при нужда ще прибегне до насилие.

Тези съобщения не могат да бъдат потвърдени от независими източници, защото в граничния район от полската страна е в сила извънредно положение и там не се допускат журналисти и хуманитарни работници.

От няколко дни хиляди мигранти от трети страни са блокирани близо до границата на Полша при температури около нулата. Свързани с беларуската опозиция информационни канали публикуваха вчера в мобилното приложение "Телеграм" видеоклипове, на които се виждат големи групи хора, придвижващи се към полската граница. Каналът "Некста" каза, че към границата се насочват "все повече и повече мигранти".

В събота вечерта група от около 50 мигранти е успяла да пробие загражденията при полското село Дубиче церкевне. Те са пребивавали на полска територия няколко часа, преда да бъдат заловени и върнати обратно в Беларус.

Критици казват, че незабавното екстрадиране на кандидати за убежище нарушава международното право.