Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че на страната му не й трябва конфликтът на нейната граница с Полша, но според него той бил необходим на Полша, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

На среща с работна група за изготвяне на новата беларуска конституция Лукашенко изрази съгласие с изводите, които по думите му, правят беларуски и други журналисти, че на Полша този конфликт й е нужен заради "нейните вътрешни проблеми" и "проблемите й с Европейския съюз, които са повече от достатъчно".

Беларус не иска никакъв конфликт на държавната си граница, на нас това само ни вреди, каза Лукашенко. Той увери, че Минск иска да работи активно, за да върне в страните им мигрантите, събрали се на границата, но според него те не желаят да се връщат.

Беларус е готова да закара намиращите се на границата й с Полша мигранти със самолети на своята национална авиокомпания "Белавия" в Мюнхен, каза Лукашенко. Според него властите в този германски град са изразили готовност да приемат бежанци.

Беларус ще предприеме ответни мерки, ако ЕС й наложи нови санкции, предупреди Лукашенко. Той добави, че "конфликтът на границата с Полша се нагнетява", за да може да бъде въвлечена в него и Русия.