Съветът на ЕС взе решение да разшири обхвата на санкциите срещу Беларус заради обстановката по границата на страната с ЕС.

По този начин се допълват критериите за включване в европейските санкционни списъци. ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, организиращи или подпомагащи дейности на режима на Александър Лукашенко, уреждащи незаконно преминаване на външните граници на Съюза.

Решението е следствие от заключенията на Европейския съвет от 21 и 22 октомври. В тях лидерите на страните от ЕС заявиха, че отхвърлят опитите на трети страни да използват мигрантите за политически цели. На 10 ноември пък върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че Лукашенко умишлено заплашва живота и благоденствието на хората и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от увеличаващите се репресии и нарушения на човешките права в Беларус.

Днес в Брюксел се провежда Съвет „Външни работи“. Преди началото му Борел заяви, че ЕС се надява да разшири санкциите си срещу Беларус и те да обхванат авиолиниите, туристическите бюра и хора, замесени в превозването на мигранти до тази страна.

През уикенда Борел разговарял по телефона с беларуския външен министър Владимир Макей. Дипломат номер 1 на Минск бил предупреден, че ситуацията на полско-беларуската граница, която е и външна граница на ЕС, е абсолютно недопустима и трябва да се окаже хуманитарна помощ на струпалите се там мигранти.

Брюксел е далеч от края на санкционната спирала срещу Беларус, заяви германският външен министър Хайко Маас. Той призова всички авиокомпании да не участват в превозването до Беларус на нелегални мигранти, които след това биват използвани в хибридната война на Лукашенко срещу ЕС.

Летището на Минск трябва да стане зона, забранена за полети, смята литовският първи дипломат Габриелюс Ландсбергис. Според анализатори Литва е следващата страна, която ще усети сериозен миграционен натиск от Беларус. Ландсбергис предложи ЕС да помогне за репатриране на мигрантите от Беларус в родните им страни в Близкия изток.


България подкрепя санкциите срещу Беларус, стана ясно от съобщение на външното министерство в София. Страната ни е представена на Съвета от министър Светлан Стоев.

„Настоящата ескалация на напрежението по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е абсолютно неприемлива. Границата на тези държави е и европейска граница. България отново потвърждава пълната си солидарност с нашите приятели в този труден момент. Поведението на Беларус изисква от наша страна ясен, твърд и общ отговор, който да включва нов кръг от санкции срещу режима в Минск“, изтъкна Стоев.