Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До края на деня Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви резултатите от президентския вот и това, че в неделя трябва да има балотаж. За да стане това обаче, тя трябва да получи протоколите от още пет районни избирателни комисии. Това са Пловдив – град, Пловдив – област, София - област, Добрич и Стара Загора.

От Централната избирателна комисия са на мнение, че забавянето се дължи на вота 2 в 1, а не заради решението да се проверяват всички разписки, което беше взето в последния момент, предаде Нова тв.

Важно е именно днес да се обяви балотажът, защото подготовката за провеждането му трябва спешно да започне. Това включва пренастройване на машините и отпечатване на нови бюлетини. Въпреки риска да не пристигнат навреме, ЦИК реши да изпрати в чужбина 335 машини за балотажа, които може и да не стигнат до неделя.

На първия тур с 416 машини машини се гласуваше в 208 секции, но сега явно по-отдалечените секции ще минат на хартия, за да е сигурно, че няма да се провали изборният ден. В краен случай ЦИК може да разреши да се отпечатат на място на принтер бюлетини, както стана в няколко секции през лятото, където бюлетините неочаквано свършиха заради огромния наплив.

Що се отнася до парламентарните избори, срокът за обявяване на резултатите е в четвъртък. Все още се извършват последни изчисления за разпределението на мандатите. Тежестта на един депутат ще е отново около 10 000 гласа, но заради различните остатъци ще прави преразпределение по региони и още партии ще бъдат ощетени в една област въпреки добрия си резултат и компенсирани в други.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.