„Пътят към ЕС не минава през Беларус“, заяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Такова е посланието на Брюксел към мигрантите, подмамени да влязат в ЕС през територията на бившата съветска република. Борел го отправи след днешното заседание на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Това правят и делегациите на ЕС в страните, от които към Беларус поемат най-много мигранти. По тази причина Борел е разговарял вчера и с беларуския външен министър Владимир Макей и генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. С тях е обсъдена и помощта, която трябва да се окаже на измамените и попаднали в капан на границата с ЕС хора.

„Отговорността за ставащото е 100 процента на Беларус“, категоричен бе дипломат номер 1 на Брюксел.

Проблемът може да започне да се решава със спиране на притока към тази страна. А тези, които вече са там, трябва да получат помощ.

Същевременно хората, които не изпълняват изискванията да бъдат признати за бежанци, трябва да бъдат върнати в страните им. Борел приветства факта, че властите в Ирак вече организират извънредни полети от Минск до Багдад за своите граждани, които искат да се върнат.

„Тази криза бе изкуствено създадена. Тя обаче не трябва да отвлича вниманието от ставащото в самата Беларус – нарушенията на човешките права. Диалогът ще бъде възстанови не чрез внасянето на хора към границите ни, а когато режимът прекрати нарушенията и започне да зачита човешките права на собствения си народ“, изтъкна Борел.

Външните министри от ЕС се споразумяха за приемането на пети пакет от санкции срещу Беларус. Той ще бъде финализиран в близките дни, увери Жозеп Борел. Пакетът ще засегне голям брой хора и образувания. Върховният представител обаче не пожела нито да назове имена, нито да посочи бройка. А само допълни, че пакетът вече е приет политически.

По-рано Борел заяви, че първите дипломати на страните членки са се споразумяха да разширят обхвата на санкциите срещу режима на Лукашенко. По този начин ЕС ще може да санкционира повече хора според действията им, сред които организирането на полетите с мигранти към Беларус.

„Повторих призива към Минск да престане да докарва хора към границите ни, да не ги държи там, да не рискува живота им, да не ги подтиква да влизат. Границите на ЕС не са отворени по неограничен начин. Влизането в ЕС е възможно само със законно пресичане на границите, изпълнение на изискванията за визи, процедури за убежище. Всички други информации за възможни начини за влизане на наша територия работи са фейк и дезинформация“, каза Борел.

Напълно ясно е, че Лукашенко прави всичко това, защото има подкрепата на Русия, отговори той на журналистически въпрос.