„Искам да кажа съвсем ясно, макар да не сме го обсъждали днес, че искаме а видим първата междуправителствена конференция и с Албания, и с Република Северна Македония (РСМ) възможно най-бързо, да се надяваме по време на настоящото председателство, преди края на годината. Защото ако не го направим, това ще се отрази отрицателно върху надеждността на ЕС и на целия регион.“

Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. На него България бе представена от външния министър Светлан Стоев.

По-рано днес Стоев участва в работна среща с колегите си от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), организирана от ротационното гръцко председателство. На този форум първият ни дипломат разговаря със скопския си колега Буяр Османи.

Стоев заяви, че България очаква реален напредък от страна на РСМ в постигането на убедителни резултати, които да гарантират ангажираността й с основни европейски ценности като добросъседските отношения и правата на човека, включително осигуряване на конституционни гаранции за правата на българите в страната. Тези резултати ще позволят на София да даде съгласие за начало на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

Светлан Стоев (вдясно) и Буяр Османи разговарят в Брюксел. Снимка МВнР

 

Страната ни потвърждава принципната си подкрепа за процеса на европейска интеграция на РСМ, както и на целия регион на Западните Балкани, каза още Стоев.

София е инициатор за създаването на ПСЮИЕ като водещ политически формат за диалог в региона. Началото на инициативата е положено на Софийската среща на външните министри на страните от Югоизточна Европа през юли 1996 г.