„Една пожълтяла снимка е запечатала миг от историята на дома на ул. „Врабча” № 7. През 1902 г. на стъпалата на желязната порта се нарежда семейството на Тодор Бурмов. Той е най-младият герой на „Българския Великден” в Цариград, създателят на класното училище в Габрово, ковчежника по време на Руско-турската освободителна война и издателят на сп. „Български книжици”. Бурмов е и първи губернатор на София, както и пръв министър-председател на следосвобожденска България... Тук са и зетят д-р Стоян Данев, съпругата му Рада и синовете им Ивайло и Владимир. Фамилията дава на България двама министър-председатели. Професорът по международно право д-р Стоян Данев два пъти оглавява кабинет - през драматичните 1901-1903 г. и през 1913 г.“

"Забравените самотници", изд. "Авлига"

Така започва историята за една от красивите стари сгради в център на столицата в новата книга на журналистката Искра Ценкова – „Забравените самотници на София“. Тя е трета от поредицата на ИК „Авлига“ – „Непознати софийски истории“ след „Спомени зад оградата“ и „Между кръста и петолъчката“.

Странна е съдбата на знатната фамилия, оставила дълбока диря в родната ни история. Повечето от наследниците ѝ са разпръснати по целия свят, а помежду си общуват на различни езици. Пра-правнуците, родени зад граница, трудно говорят езика на предците си. Все пак някои от тях като Джон Бризби, се връщат в България и стават дарители. 

Общо 27 неразказани истории и много снимки от стара София ще намерите в книгата „Забравените самотници“ на ИК „Авлига“. От нея ще научите още: 

  • кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов;
  • какво крие в мрачната си софийска квартира поетът Теодор Траянов;
  • защо швейцарският архитект Хайнрих Майер се заканва да съди българските академици.

Домът и животът на всеки от героите на тази книга са малко късче от пъстрата историческа мозайка на столицата, която авторката неуморно подрежда, а старите софийски къщи оживяват със съкровените истории на техните обитатели. Искра Ценкова е журналист с дългогодишна практика във вестниците „Труд“, „Сега“, „Новинар“, сп. „Тема“ и др. Книгата излиза с подкрепата на Столична община.