Кубинското правителство отне журналистическите акредитации на петима журналисти от испанската агенция ЕФЕ преди забранено протестно шествие на опозиционни групи, планирано за утре, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите са привикали трима редактори, фотограф и телевизионен оператор, за да ги уведомят за решението, но не са казали дали мярката е временна или постоянна.

Санкцията е наложена в навечерието на забранено шествие, а говорител на ЕФЕ каза, че кубинското правителство не е посочило основания за отнемането на акредитациите.

Преди месец беше отнета акредитацията на друг журналист от ЕФЕ, така че агенцията вече не разполага с акредитирани журналисти на острова.

Опозиционни групи призоваха за провеждане на утрешното шествие, за да поискат повече политически свободи и освобождаването на активисти от затворите.

През юли в цялата страна имаше протести на фона на обществения гняв, породен от икономическата криза и пандемията от коронавирус в управляваната от комунистическо правителство карибска държава.

Правителството на президента Мигел Диас-Канел забрани утрешното шествие и каза, че то е част от кампания за дестабилизация, организирана от САЩ.

Отнемането на акредитациите е поредна стъпка към спирането на потока от открита и достоверна информация от Куба, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който е от Испания. Брюксел призовава Хавана да гарантира свободата на словото и на печата, както е залегнало в конституцията на страната и във Всеобщата декларация за правата на човека, и да възстановят акредитациите на журналистите от ЕФЕ.