Иракското правителство обяви днес, че организира в четвъртък първи полет за репатриране "на доброволни начала" на иракски мигранти, блокирани на границата между Беларус и Полша, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на министерството на външните работи Ахмед ас Сахаф.

Той не уточни колко души ще бъдат превозени с този полет Минск-Багдад, съобщи БТА. Иракското правителство е идентифицирало 571 блокирани на полско-беларуската граница иракчани, които са казали, че са готови да се върнат доброволно в родината си, отбеляза в същото време Сахаф.

Тези иракчани, мнозинството от които са от автономния кюрдски регион на север, са част от хилядите близкоизточни мигранти, които лагеруват на границата между Беларус и членката на Европейския съюз Полша.

Редовните въздушни връзки между Багдад и Минск са прекъснати от август, а консулствата на Беларус в Багдад и Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, са затворени от малко повече от седмица, отбелязва АФП.

Тези мерки, обясни Сахаф, са намалили пътуванията на иракчани (към Беларус), но проблемът е, че сега някои се качват на полети, които не са директни, преминавайки през Турция, Катар, ОАЕ и Египет.

Жители на Иракски Кюрдистан казват, че бягат от икономическите трудности и нестабилността в автономния район.

Някои от тях, интервюирани от АФП, заявиха, че искат да влязат в Полша, за да продължат към Германия или Великобритания, с надеждата да намерят по-добри икономически перспективи.

Съдбата им предизвика противопоставяне между ЕС и САЩ, от една страна, и Беларус, подкрепяна от съюзника си Русия, от друга.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е очакван днес в Багдад, за да обсъди тази миграционна криза.

ОАЕ забрани на граждани на Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак да пътуват със самолет за Минск

Обединените арабски емирства забраниха днес на граждани на Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак да се качат на пътнически самолети за Минск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че според ЕС тези полети се използват за превозване на хиляди мигранти с цел предизвикване на хуманитарна криза по границата му.

Националната авиокомпания на Беларус "Белавия" каза, че правителството на ОАЕ е взело решението си вчера.

Хиляди мигранти от Близкия изток лагеруват при мразовити условия в горите по границата между Беларус и страните от ЕС Полша и Литва, които отказват да ги приемат. Няколко от тези хора починаха и има безпокойства за безопасността на останалите заради суровите зимни условия, отбелязва Ройтерс.