Русия не е замесена в "трафика" на мигранти към Европейския съюз, организиран от Беларус, но разполага с "капацитет на влияние" върху Минск, за да бъде той спрян, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес.

"Относно Русия нямаме данни, сочещи някакво (нейно) съучастие в тази дейност", каза Бон пред телевизия Бе Еф Ем Ти Ви и радио Ер Ем Се.

"Очевидно е, че ако Русия не е част от проблема, тя е най-малкото част от решението, тъй като зависимостта на Беларус от Москва все повече се засилва", добави той.

"Налице е очевиден капацитет на влияние върху Беларус от страна на Русия с оглед съдействие в спирането на този трафик, съответно трябва да използваме този канал", наблегна висшият служител и обвини Минск, че използва мигрантите "като пушечно месо".

Франция смята да отправи това послание по време на утрешната среща в Париж на френските и руските министри на външните работи и на отбраната. Германската канцлерка Ангела Меркел също настоя вчера руският президент Владимир Путин "да действа" срещу използването от беларуския режим на мигрантите като инструмент.

БТА