„Ние не водихме битка политическа на тези избори, ние водихме битка срещу Бойко Рашков".

Това каза в анализ за изборните резултати тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Той нарече служебния вътрешен министър „неуравновесен човек“, а обвиненията му срещу ГЕРБ - „халюцинации“, подчертавайки, че министърът не е представил доказателства за твърденията си за банка на Бойко Борисов, за незаконни подслушвания и за злоупотреби в строителството на магистрала „Хемус“ .

Митов каза, че опонентите на ГЕРБ са извършили невиждана „злоупотреба с държавния апарат“ в подготовката на изборите. По думите му е имало „нерегламентирана намеса на МВР в изборния процес, нарушаваща закона и брутална - никой не е виждал това през последните 30 години“.

За Митов безпрецедентната ниска избирателна активност „показва, че има нещо много, много проблемно в нашето общество. На хората вече им омръзна, не знаят към кого да се обърнат да им се решават кризи и проблеми". 

ГЕРБ още очаква адекватни отговори за допълнително закупените машини за гласуване, които излязоха на бял свят дни преди вота, каза още Митов. Той заяви, че има „много съмнения и много въпроси“ около честността на вота, защото „обществените нагласи, мерени от социолозите, се разминават драстично с вота“. Прогнозите даваха 8-процентна преднина на ГЕРБ пред БСП и „Продължаваме промяната“. Днес ПП са първа политическа сила, с над 5 процентни пункта преднина пред ГЕРБ, а БСП е пета.

Митов отклони въпрос за това какво би направила ГЕРБ при предстоящите усилия за сформиране на правителство.

„Да видим какво ще направят тези, които получат първи мандат“, каза той.

„Румен Радев на практика си създаде партия, която да изсмуче, да удуши тези протестни партии“, каза Митов, коментирайки, че ПП е привлякла колебаещи се избиратели от т.нар. партии на протеста.

По думите му това е „политическо инженерстване и завземане на цялата власт в държавата... Затова е важно на втори тур (Радев) да бъде победен.  Професор Герджиков има всички шансове".