Хърватия се класира на Световното в Катар догодина с драматична победа срещу Русия в последния мач от група Н - 1:0 в Загреб. Спорът за първото място бе решен с автогол на Фьодор Кудряшов в 81-ата минута. 

Той спря топката при центриране и опита да играе с нея, но я прати в мрежата си. Помогнаха и тежките условия на ст. "Максимир" - двубоят се игра при непрестанен силен дъжд, наводнил терена и превърнал го в кална нива.

Хърватите, световни вицешампиони от Мондиал 2018, се нуждаеха само от победа, докато на съперника им стигаше и точка. Русия игра в глуха защита до автогола и завърши без точен удар. "Ватрените" отправиха опасни изстрели и центрирания, като най-близо до гола бе Марсело Брозович.

Лука Модрич и компания заеха първото място с 23 точки от 10 мача, а Русия, която ще играе бараж догодина, остана с 22 т.

Снощи първото място в група D си осигури Франция - след 8:0 срещу Казахстан. За второто спорят Финландия и Украйна. На 16-и скандинавците приемат "петлите", а Украйна гостува на Босна и Херциговина. Финландия има две точки аванс.

Белгия също спечели групата си - Е, след 3:1 срещу Естония. Вторият Уелс си осигури плейоф за финалите от Лигата на нациите.

Нидерландия също можеше да си осигури директните визи, но допусна 2:2 като гост на Черна гора, след като водеше с 2:0 до 82-ата минута. На 16 ноември "лалетата" приемат Норвегия, бореща се за второто място с Турция. "Полумесеците" гостуват на Черна гора.

Тимът от "ниската земя" и с 20 т., а претендентите за второто място са с по 18 т.