Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двете седмици на преговори за климата на конференция на ООН в Глазгоу COP26 приключиха вчера. Кои са основните точки в постигнатото на КОП26 споразумение? Oбобщава Франс прес.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г., в което бе заложена целта за ограничаване на затоплянето на планетата до два градуса по Целзий, а ако е възможно и до 1,5 градуса, не съдържа думите "въглища", "петрол", "газ" и "изкопаеми горива", които са в същото време основните виновници за климатичните изменения.

В споразумението от Глазгоу изкопаемите горива са споменати по име, като това споменаване се възприема като историческо.
Първоначалната редакция на текста на споразумението призоваваше страните към "ускоряване на отказа от въглищата и от субсидиите за изкопаемите горива".

Под натиска на Индия, Китай и Саудитска Арабия текстът бе модифициран и в крайна сметка се стигна до формулировката "ще бъдат положени допълнителни усилия за намаляването на употребата на въглища без системи за улавяне (на въглеродния диоксид) и за прекратяване на неефективните субсидии за изкопаемите горива", отбелязва Франс прес.

Конвенцията на ООН за климатичните изменения от 1992 г. почива на два стълба: намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация на най-уязвимите към бъдещите последици.

От 1992 г. насетне обаче катастрофалните последици на глобалното затопляне вече са реалност и вредите възлизат на милиарди долари. Така се роди идеята за "загуби и вреди", която е свързана с предоставянето на помощи във връзка с катастрофите, които не могат да бъдат избегнати.

Създаденият през 2013 г. механизъм за справяне с този въпрос обаче не бе конкретизиран. В Глазгоу развиващите се страни се опитаха да предявят претенциите си, но напразно. Идеята им за създаването на нова система за финансиране бе блокирана. Постигнат бе компромис за воденето на годишен диалог до 2024 г. за обсъждане на условията за финансиране на дейности.

Парижкото споразумение предвижда страните, които са го подписали, на пет години да си поставят по-амбициозни цели за съкращаването на емисиите на въглероден диоксид.

Първият цикъл за преразглеждането на поставените цели трябваше да приключи в края на миналата година, но се стигна до отлагане заради коронавирусната пандемия.

Въглеродните емисии обаче продължават да се увеличават и учените предупреждават, че остават по-малко от десет години за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Споразумението от Глазгоу, прието вчера, съдържа призив към страните да преразгледат целите си за борба с климатичните изменения за 2030 г.

"Член 6" от Парижкото споразумение за климата, който е свързан с функционирането на въглеродните пазари, от три години създава трудности за климатичните преговори.

След провала на COP през 2018 г., а след това и на COP през 2019 г., в Глазгоу най-сетне бе постигнато споразумение за правилата, по които ще функционират въглеродните пазари, които имат за цел да допринесат за съкращаването на емисиите от въглероден диоксид.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.