Над 400 частни самолета се очаква да кацнат и да отлетят от Глазгоу в рамките на конференцията на ООН за климата COP26 (между 31 октомври и 12 ноември), съобщава "Бизнес инсайдър", като се позовава на шотландския "Сънди мейл".

Те ще транспортират повече от 1000 души на едно място, където "световните лидери да се ангажират със спешни глобални действия в областта на климата".

Да говориш за проблемите на климата и как те могат да се разрешат без да даваш личен пример, такова се оказва положението, според справка на "Съндей мейл". 

Президентът на САЩ Джо Байдън е използвал, както обикновено, Air Force One, а по данни на изданието държавните лидери на Канада, Франция, Германия, Индия, Израел и Япония също са се възползвали от собствени самолети.

Милиардерът Джеф Безос пристигна на борда на своя самолет "Гълфстрийм" на стойност 65 милиона долара, съобщиха британските медии. Говорител на магната обяснява пред "Бизнес инсайдър", че основателят на "Амазон" е използвал устойчиво авиационно гориво, което изпускало по-малко въглеродни емисии.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън планира да се прибере в Лондон с частен самолет, който също ще бъде зареден с устойчиво авиационно гориво, пише "Гардиън". За Джонсън ползването на друг тип, по-екологичен транспорт, би трябвало да е по-лесно. Все пак Глазгоу е в границите на Великобритания.

"Важно е министър-председателят да може да се придвижва из страната и очевидно сме изправени пред значителни ограничения във времето", беше обяснението на говорител на Джонсън.

Международният съвет за чист транспорт отново припомни, че частната авиация е отговорна за около 2 процента от глобалните въглеродни емисии.

Европейската неправителствена група "Транспорт и околна среда" публикува през май доклад. Един от основните изводи на документа е, че частните самолети замърсяват от 5 до 14 пъти повече от стандартните пътнически самолети за всеки пътник. И 50 пъти повече от влаковете.

"Трябва да подчертаваме колко лоши са частните самолети за околната среда – това е най-лошият начин да се пътува. Частните самолети са много престижни, но е трудно да си затворим очите за лицемерието да пътуваш на частен самолет, докато твърдиш, че се бориш срещу климатичните изменения", обясни пред "Сънди мейл" представител на "Транспорт и околна среда".

Засега поне Грета Тунлерг остава вярна на себе си - пристигна с влак в Глазгоу.