"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха жалба във Върховния административен съд срещу повторното решение за броене на всички разписки от машинното гласуване, прието късно снощи от ЦИК.

Това стана днес по обед, съобщиха официално от ИБГНИ. По-късно стана ясно, че ВАС ще разгледа казуса  в понеделник, 15 ноември. Има и още една жалба - от Теодор Георгиев, кандидат за депутат от партията на Мая Манолова в Габрово.

Решението за броенето бе взето с 12 от 15 гласа "за". Предложението е дошло от зам.-председателя на комисията - Емил Войнов, номинация на БСП. 

А основният мотив е да се възстанови доверието в машинния вот, след като стотици допълнителни машини изникнаха в последните дни. Според доставчика на машини "Сиела Норма" те не са за вота в България, а тестови устройства за Армения и Грузия.

Против в ЦИК са гласували двамата говорители - Росица Матева, и ветеранът в изборите Цветозар Томов. Те предложиха междинен вариант - разписките да се броят на 100%, но от ЦИК, който беше отхвърлен. 

Според Томов преуморените членове на СИК ще допуснат много грешки при ръчното броене, което ще затрудни вота, особено зад граница.

Преди две седмици "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната", както и "Демократична България", вече спечелиха дело във ВАС срещу предишно решение на ЦИК за ръчно броене на разписките от машинното гласуване във всички секционни избирателни комисии.