Набиращият все по-голяма популярност женски футбол се тресе от скандал - състезателката на "Пари Сен Жермен" Амината Диало е арестувана по подозрение, че поръчала побой над съотборничката си Кейра Хамрауи, с която играят на един и същи пост.

Тече разследване, а ПСЖ потвърди за задържането на Диало, като добави, че сътрудничи на полицията за изясняване на случая.

Същевременно в. "Екип" съобщава, че ПСЖ е поставил охрана на пет жени от отбора заради получени телефонни заплахи дни преди инцидента.

Диало (26 г.) е взела участие в мача на ПСЖ срещу "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига (4:0) във вторник, а на следващия ден е арестувана. На 4 ноември Кейра Хамрауи (31 г.) пък е нападната от двама души, извлечена от автомобила на Диало и удряна с железен прът по краката и ръцете. Знае се, че има шевове и не е тренирала оттогава.

Според "Екип" и други френски медии полицията работи по тезата, че Диало е поръчала атаката, за да елиминира Хамрауи от титулярния състав. Националката на "петлите" отрича да е замесена. Предстои да й бъде наложена мярка за неотклонение и евентуално повдигнато обвинение.

Авторитетният френски спортен вестник тиражира и друга версия, която може да е свързана с първата. Мъж е поръчал на двамата нападатели да наранят Хамрауи, а тя имала връзка с него, докато носела екипа на "Барселона". Той обаче бил женен и я обвинявал, че разбила брака му. Поръчителят знаел за нея подробности, достояние само на човек от най-близкото й обкръжение.

Във вечерта на инцидента няколко футболистки на ПСЖ вечеряли в ресторант край Париж. Диало предложила на Хамрауи и друго момиче - Сакина Карчауи, да ги закара, тъй като и трите живеят в един квартал. Малко след като Карчауи излиза от колата, двама максирани препречват пътя на возилото и извличат Хамрауи, крещейки обидни думи.

Единият удрял пострадалата, а другият държал Диало, но без да я нарани. Всичко продължило "няколко минути", биячите избягали, а двете футболистки се обадили на шефа на охраната на "Пари Сен Жермен" и на помощник треньор. 

Хамрауи (вдясно) и Диало са приятелки извън терена. Снимка инстаграм

 

"Екип" пише, че Хамрауи и Диало били добри приятелки извън терена. Те ходели заедно на почивки, партита и т.н. Сближили се още повече през 2019 г., когато останали извън състава на Франция за домакинското Световно. Доскоро не са били заедно в клубен тим. 

Хамрауи станала част от ПСЖ през 2012 г., но след това играла за "Лион" и "Барселона", докато съотборничката й се обвързва с парижани през 2016 г., но след това е преостъпвана, включително на "Атлетико" (Мадрид) доскоро. Те се събират през лятото, а Хамрауи идва от Барса като носителка на "требъл" - титла и купа на Испания плюс триумф в Шампионската лига.

Тя заема титулярното място, а Диало в повечето случаи трябвало да й бъде резерва. В един двубой този сезон са започнали заедно в стартовите 11. Подобна е ситуацията и в националния отбор - битата бе върната наскоро, но се контузва и на нейно място е призована Амината.

В неделя "Пари Сен Жермен" играе голямо дерби срещу "Лион", като и двата тима са на върха в първенството с по 21 точки. През миналата година дамите на ПСЖ прекъснаха 14-годишната доминация на "Лион" в родината си. Също така елиминираха опонента си и в ШЛ.