Легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард се завърна във Висшата лига и пое "Астън Вила", официално съобщи клубът от Бирмингам. Бившият английски национал изостави посред сезона шотландския шампион "Рейнджърс", който в късната пролет направи №1 след 10 г. прекъсване.

Според английски медии "Вила" е платил 2,5 милиона паунда компенсация. 

Стиви Джи заменя уволнения Дийн Смит, а точно след месец ще излезе срещу "Ливърпул" на "Анфийлд" във Висшата лига.

"Астън Вила" прояви интерес към Джерард в края на миналата седмица и финализира сделката за броени дни, след като и 41-годишният специалист е казал, че е заинтригуван от предизвикателството.

Бившият европейски шампион опипваше почвата около наставника на "Брентфорд" Томас Франк и датския селекционер Каспер Хюлманд. И двамата отказаха, а към тях се присъедини и треньорът на Белгия Роберто Мартинес. Спрягани бяха също Франк Лампард и наставникът на "Саутхемптън" Ралф Хасенхютъл, но изпълнителният директор на тима от Бирмингам Крисчън Пърслоу се е насочил към Джерард.

Той пое миналия през фалит "Рейнджърс" през 2018 г. Записа с тима 193 мача, от които 125 победи, 42 равенства и 26 загуби във всички турнири. Сега оставя отбора с четири точки аванс пред втория "Селтик" и с шансове за продължаване в елиминациите на Лига Европа или Лигата на конференциите.

"Астън Вила" е на 16-о място с 10 точки - на 5 от дъното във Висшата лига, но и на 7 от местата за евротурнирите. Джерард за първи път ще ръководи отбор от английския елит - до назначението си в "Рейнджърс" той нямаше опит в професионалния футбол.