Да бъде сложен край на съдебния туризъм, насочен срещу журналистите в ЕС.

За това настояват евродепутатите Тимо Вьолкен от Германия и Роберта Мецола от Малта. Двамата говориха на дебат в Европейския парламент в Брюксел, посветен на т.нар. дела-шамари срещу журналисти. Докладът им ще бъде гласуван в пленарна зала утре.                                  

• Става дума за т.нар. стратегически дела срещу участието на обществеността. Те са известни с английската абревиатура SLAPP и се получава игра на думи. Slap означава „шамар“. Тези дела се водят както срещу журналисти, така и срещу неправителствени организации. Завеждат ги обикновено хора, засегнати от скандални разкрития. Исковете са за големи суми и делата се размотават години наред по съдилищата. Често ответниците биват изтощавани финансово чрез мерки като временни запори и така им затварят устите. А до присъда почти не се стига.

Престъпниците-ищци, срещу които са писани статии, прилагат елементарна, но много ефикасна тактика. Те обикалят като туристи съдебните системи, за да видят къде е най-добре да заведат такъв процес, посочи Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП).

Целта е журналистите или да спрат да отразяват фактите, или да харчат пари за скъпи процеси в друга държава.

В някои страни „дела-шамари“ се водят в лично качество. Журналистите дори си нямат понятие за тези процеси. Освен това нито те, нито медията, за която работят, могат да си позволят да платят за защитата им. Всичко това убива репортажите.

„Съдилищата все повече стават обект на злоупотреба от страна на тези, които искат да заглушат критичните журналистически гласове“, изтъкна Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Тези, които подават стратегическите жалби, се стараят не да спечелят, а да въвлекат жертвите си в оскъпени, проточени и усложнени съдебни процеси. Но те целят също така да обезкуражат хората, които се изразяват критично.

Не само журналистите, но и семействата им са обект на преследване, допълни Вьолкен. Той даде за пример убитата през 2017 г. малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Приживе срещу нея са се водили 47 съдебни производства. Сега семейството й продължава да се занимава с тях.

„Трябва да избегнем избора на най-благоприятна система за завеждане на дело за клевета. Трябва да има единна дефиниция на стратегическите съдебни производства“, каза Вьолкен.

Отделно двамата докладчици искат създаването на фонд за подкрепа на жертвите на „дела-шамари“, както и за психобогическа подкрепа за тях.  Също така съдиите и адвокатите трябва да бъдат обучени да разпознават този вид производства.

Според Европейската комисия най-доброто противодействие срещу „делата-шамари“ е комбинацията между законодателни и незаконодателни мерки. Това заяви на дебата Вера Йоурова – зам.-председател на ЕК за ценностите и прозрачността

Законодателните действия, които Брюксел предлага, ще включват гаранции за защита в трансгранични съдебни производства. Ще има баланс между основните права, свободата на изразяване и достъпът до правосъдие. Тези действия ще бъдат допълнени от незаконодателни мерки като  създаване на повече осведоменост, обучение на юристи, препоръки към страните членки да приемат законодателства, подобни на тези, които ЕК предлага в трансграничните случаи.