Великобритания, която е домакин на срещата на високо равнище за климата в шотландския град Глазгоу, разпространи днес проект на финално споразумение, по което ще се водят преговори през следващите няколко дни. То призовава държавите да засилят националните си планове във връзка с климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проектът, публикуван тази сутрин, иска от страните да обявят до края на следващата година по-високи цели за периода до 2030 г., за да изпълнят условие, залегнало в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

В текста се припомня, че съгласно договора от френската столица държавите могат да поемат по всяко време нови, по-амбициозни ангажименти във връзка с климата. За първи път се отправя призив към страните да спрат субсидиите за въглищата и изкопаемите горива.

Според учени е необходимо държавите да поемат по-амбициозни цели, за да се предотвратят катастрофални нива на затопляне на планетата.

Дипломати от близо 200-те страни, представени на COP26, ще се заемат енергично днес с договарянето на финалното споразумение преди края на конференцията, която по график трябва да завърши в петък.

Основната климатична цел сега е повишаването на средната температура на Земята да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Според учени обаче това е само първа крачка към избягването на катастрофални последици за планетата.

Смята се, че е необходимо държавите да преразглеждат целите си по-често, защото изчисления показват, че сегашните обещания на държавите с хоризонт 2030 г. ще доведат да затопляне от 2,4 градуса.