Съдия отхвърли искането на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп Националният архив да не предоставя документи, свързани с бунта на 6 януари 2021 г., на комисия от конгресмени, която разследва нападението над Капитолия, предават световните медии.

Тръмп се беше позовал на т.нар. „изпълнителна привилегия“ на президента, която му позволява да не прави публични вътрешните комуникации и документи в екипа му, дори когато Конгресът се опитва да контролира как той изпълнява задълженията си.

Членовете на комисията се опитват да установят дали Тръмп е знаел за бунта на привържениците му предварително.

„Президентите не са крале. И тъжителят не е президент“, написа в решението си съдията Таня Чаткън.

Си Ен Ен посочва, че решението е победа за комисията, която разследва погрома над сградата на Конгреса от тълпа привърженици на Тръмп в момента, когато той заседаваше, за да удостовери изборната победа на сегашния президент Джо Байдън.

В същото време, отбелязва телевизионният канал, Тръмп не успява да забави разследването до идната година, когато се очаква неговата Републиканска партия да си върне мнозинството в Камарата на представителите на предстоящите избори за нейни членове. Очаква се, че такава промяна би довела до закриване на комисията.

Тръмп продължава да не признава победата на Байдън и да твърди, без да привежда доказателства, че изборите са били фалшифицирани. Мнозинството от членовете на комисията са демократи, т.е. от партията на сегашния президент.

Тя иска достъп до записи на телефонни разговори и регистри на посещенията в Белия дом,  които биха могли да хвърлят светлина върху събитията, довели до бунта. Комисията призова някоко сътрудници на бившия президент да свидетелстват пред нея.