От вчера в Бургас 4 нови електробуса обслужват пътници по две линии, съобщиха от пресцентъра на общината. Два нови пък вече са пристигнали, предстои да се регистрират. До края на годината се очакват още 11 да влязат в експлоатация.

Плановете за въвеждане на електробуси в морската столица започнаха още през 2019 г. по проект на Община Бургас и общинското транспортно дружество "Бургасбус" ЕООД за подобряване качеството на атмосферния въздух по ОП "Околна среда".

Конкурсът за фирма доставчик не се размина без скандали, след като само една от 11 фирми бе одобрена - обединението на български фирми "Ел Бус България". Според другите участници в конкурса, условията в него са били писани така, че именно тази компания да спечели - въпреки по-лошите си условия. Конкуренти бяха международни компании като чешката "Соларис", други български и китайски компании.

Въпреки това "Ел Бус България" засега успешно изпълнява поръчката, която включва автобуси от моделите iebus 18 NG и iebus 12 NG, дело на испанската компания Irizar eMobility, плюс зарядни станции за тях. Очаква се през 2022 г. да бъдат доставени още 45 електробуса, до общо 56 за цялата община.

Новите електробуси са с медицински сертификат и вградена автоматична система за дезинфекциране срещу COVID-19 и други вируси. Имат модерен дизайн, и практически нулеви емисии. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, места за пътуващи в инвалидни колички и майки с бебешки колички. В електробусите дори има USB портове за зареждане на мобилни телефони и други устройства по време на пътуване.

Новите електробуси засега ще пътуват по линиите Б1 и Б2, като целта е те да покриват основно най-оживените централни части на града.