Българската еврокомисарка Мария Габриел връчи престижната Европейска награда за литература за 2021 г. на писателя Георги Бърдаров и още 12 лауреати от различни европейски държави.

Това стана на тържествена церемония в Брюксел.

Българският автор заслужи отличието за романа си „Absolvo te“, вдъхновен от истински истории, отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

„Силата на писателите e в способността им да покажат на нас, читателите, какво е да сме човешки същества, да ни позволят да споделяме истории, мисли и чувства. Такива са носителите на Европейската награда за литература, които по завладяващ начин чрез своето творчество ни разкриват културното многообразие и литературното богатство на нашия континент“, заяви комисарката, отговаряща за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тя изтъкна приноса на програма „Творческа Европа”, която подкрепя превода и популяризирането на повече от 450 книги всяка година. За 2021-2027 г. програмата е с увеличен бюджет от 2,4 милиарда евро и набляга на книгите, литературните преводи и книгоразпространението.

„Творческа Европа" разпознава изгряващите звезди на националните литератури. По този начин ще допринесем за разпространението на литература в Европа и засилването на интереса към чуждестранните литературни произведения“, смята Габриел.

Европейската награда за литература води началото си от 2009 г. Оттогава са отличени 148 творби и техните автори. Инициативата обхваща 41 държави, които са част от програма „Творческа Европа“.