Десет дни след като обяви, че подава оставка като премиер и партиен лидер, Зоран Заев обяви, че всъщност няма да се оттегля от поста.

“Оставам, за да се затвърди парламентарното мнозинство и дори да се увеличи”, заяви той лаконично пред медии, след като не бе разговарял с журналисти от 31 октомври, когато неговият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) понесе загуба на ключови позиции в местните избори в страната. 

Формалното решение на Централния съвет на СДСМ е да отложи разглеждането на подадените оставки за момента. Всъщност от няколко дни обществеността в Република Северна Македония (РСМ) бе подготвяна да не очаква подаване на оставки. Различни политици от кръга на Заев обясняваха, че държавата не може да си позволи да остане без неговото правителство, тъй като ще изпадне в безтегловност. 

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която бе дала срок на Заев да внесе премиерската си оставка до 14,30 ч на 8 ноември, иначе ще поиска вот на недоверие, вече изпълни заканата си. В парламента е внесено искане за гласуване на оставка на кабинета, подписано от 61 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, албанската партия БЕСА, партия Левица и Алиансът за албанци и Алтернатива.  Това означава, че вече има мнозинство в 120-местното Събрание за сваляне на кабинета, но вероятно в дните до гласуването СДСМ ще се опита с политически разговори да разколебае част от формациите да подкрепят в зала вота.